.

Fogyatkoznak a Salamon-szigetekA Csendes-óceán déli részén elterülő Salamon-szigetek öt tagja tűnt el eddig a globális tengerszint-emelkedés következtében, és a térség további hat szigetén végez súlyos pusztításokat a tengervíz - figyelmeztettek ausztrál kutatók.
 

"A Salamon-szigetek északi részének legalább tizenegy szigete tűnt el teljesen az elmúlt évtizedekben, vagy pusztul jelenleg is eróziótól" - húzták alá a szakemberek az Environmental Research Letters című folyóiratban közölt tanulmányukban. A partvonalak visszahúzódása miatt két helyszínen is falvak tűntek el, és egész közösségeket kellett áttelepíteni. Az eltűnt szigetek területe egyenként akár az öt hektárt is elérhette. Mindegyik lakatlan volt, és csupán alkalmanként kötöttek ki rajtuk halászok - írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

 
A média felfújta a jelentést, mert az alkotó szerint a klímaváltozás csak egy tényező a sok közül. A május közepén megjelent tanulmány szerzője nem sokkal ezt követően egy interjúban volt kénytelen helyesbíteni a médiában megjelent híreket, mivel szerinte sokan felfújták a klímaváltozás és a tengerszint emelkedése közötti kapcsolat jelentőségét.

Dr. Simon Albert, az eredeti tanulmány "elkövetője" arról írt az anyagban, hogy 1947 és 2014 között összesen 33 szigetecske, illetve zátony formája alakult át a tengerszint növekedése miatt. Ez igencsak komor jövőképet vetít elénk, szerinte azonban a média hibásan tulajdonította a jelenséget a klímaváltozás folyamatának, ez ugyanis csak egy tényező a sok közül. Ő inkább visszafogottabb beszámolók és címek mellett foglalt volna állást, mivel az elsődleges kiváltó ok a tengerszint emelkedése, ami viszont nem írható egyértelmű módon kizárólag a klímaváltozás számlájára.

A Salamon-szigetek régiójában évente 7 mm-rel magasabb a vízszint. Az 1990-es évek óta egyre erősebb szelek fújnak itt, amik víztömegeket mozgatnak a szigetek irányába. Ez már jóval inkább a klímaváltozás miatt van, de ugyanígy szerepet játszanak ebben a ciklikus folyamatok, mint például a Pacific Decadal Oscillation. További probléma, hogy az erősebb hullámok miatt megnövekedett a partok eróziója. A problémát az jelenti, hogy a tanulmányban leírt tényezők az elkövetkező időszakban a csendes-óceáni régió többi részén is egyre gyakoribbá válnak majd, vagyis a média hibája nem jelenti azt, hogy a jövőben nem kell majd komoly következményekkel számolnunk.

 
A Salamon-szigetek sorsa tehát egyfajta figyelmeztetést jelent az emberiségnek, ugyanis ennél sokkal súlyosabb problémákkal szembesülünk majd.

MTI / Sg.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china