.

Florence békésen haladt el a Föld mellettSzeptember 1-én pénteken a "Florence" névre keresztelt hatalmas aszteroida haladt el a Föld közelében, mintegy 7 millió kilométeres távolságban. Ez volt a legnagyobb égitest a bolygónkhoz közel, mióta a NASA megkezdte az űrkőzetek nyomon követését. A földi megfigyelők legnagyobb meglepetésére azonban két, 100 és 300 méter átmérőjű furcsa tárgy kering körülötte.


Amellett, hogy egyedülálló eseménynek tekinthető, Florence elhaladása lehetővé tette a tudósok számára, hogy felfedezzék a körülötte keringő két furcsa tárgyat.


A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) munkatársai azon képek elemzése alapján, melyeket az ügynökség Goldstone Űrkommunikációs Komplexuma készített megerősítették, hogy az aszteroida átmérője 4,5 kilométer. (1)

A két titokzatos tárgy, melyeket sokan földönkívüli űrhajóknak vélnek, 100 illetve 300 méter átmérőjű.

A NASA által készített legutóbbi felvétel valamint radar fotók részleteket tártak fel az aszteroida felszínéről. Az űrszikla egy gerinccel rendelkezik az egyenlítője mentén, legalább egy nagy kráter található rajta és sok más érdekes jellemzője van.

A kapott adatok elemzése azt is megmutatta, hogy Florence minden 2,4 órában fordul egyet.

A NASA JPL laboratórium szerint az aszteroida körül keringő rejtélyes pár objektum nem más, mint két kicsi "hold", melyek közül a közelebbi körülbelül 8, a külső pedig 22-27 óra alatt kerüli meg az űrben száguldó gigantikus sziklát.

Az aszteroida körül keringő két titokzatos tárgyról a szakértők egyelőre nem sokat tudnak mondani. További megfigyeléseket fognak végezni a Goldstone Központban, a Mojave-sivatagban (Kalifornia, Egyesült Államok), és az Arecibo Obszervatóriumban, Puerto Rico északi partján.

Ezen vizsgálatok során várhatóan részletesebben tanulmányozhatják az aszteroida felszínét, a holdjainak pályáját, és segítenek megbecsülni Florence össztömegét és sűrűségét.
 

 

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/wDQYpBov67I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Florence több okból is egyedülálló aszteroida.


"Semmi ilyen nagy nem haladt még el a Föld közelében, mióta nyomon követjük őket," - nyilatkozta Paul Chodas, a NASA JPL laboratórium Föld-közeli Tárgy Tanulmányok Központjának vezetője. "Ez egy 40 évben egyszer előforduló esemény volt." (2)

Sok hiedelemmel ellentétben soha nem volt esélye arra, hogy ez az űrszikla becsapódjon a Földbe, és a csillagászok Florence pályájának alapos tanulmányozása után biztosan tudják, hogy legalább a következő néhány évszázadban nem jelent veszélyt bolygónkra.

Ha egy ilyen nagy objektum, mint Florence összeütközne a bolygónkkal, a tudósok szerint véget vetne a civilizációnak és a valószínűleg az életnek is a Földön.

Florence-t 1981-ben a Siding Spring Obszervatóriumban, Ausztráliában fedezték fel. Az űrszikla egy elliptikus pályán kerüli meg a Napot 2,35 év alatt, miközben legközelebbi pontján egy csillagászati egységre (Föld-Nap távolság) közelíti meg csillagunkat, legmesszebb pedig 2,5 csillagászati egységnyi távolságban kering.


(1) - https://cneos.jpl.nasa.gov/news/news199.html
(2) - https://www.space.com/38013-huge-asteroid-florence-makes-earth-flyby.html 
(3) - újvilágtudat
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol