.

A flamenco eredeteAz először 1774-ben említett, a dél-spanyolországi Andalúziából eredő flamenco a népzene, ének és tánc szemkápráztató, színpompás és érzékekre ható kombinációja, amelyet az UNESCO nemzetközi szervezet az emberiség egyik kiemelkedő szóbeli és szellemi örökségének nyilvánított. Több, összekapcsolódó elemből áll, része a cante (ének), a toque (gitárjáték), a baile (tánc) és a palmas (taps) is.

A flamenco spanyol népzene és tánc stílus, amely a 18. és 19. században terjedt el Andalúziában.
flamenco tánc

A XVIII. századnál sokkal régebbre nyúló eredete azonban máig tisztázatlan. Általában Andluziában élő cigány népességet, valamint a mórokat, az (Ibériai-félszigetet egykor uraló, muszlimok) hagyományait  sejtik a háttérben,  Kikapcsolódást, szórakozást nyújtott a vidéki földműveseknek, akik a tűzforró spanyol alföldön egész nap az állatok terelésével vagy a szántóföldön hajladozva, kemény munkával töltötték az időt.

A legújabb elmélet szerint azonban az inspirációhoz nem kell nagyon messzire mennünk. A flamenco kialakulásának köze lehet az egyik legnagyobb, talajon fészkelő madár, a túzok káprázatos tavaszi parádéjához, melynek során a hím példányok fehér alsó- és faroktollaikat kifordítva csillogó fehérbe öltöztetik a környéket, majd szárnyaikat visszapattintva ismét a „hétköznapi” szürkésbarna ruhájukba vedlenek, ahogy a flamenco táncosok is a szemünk előtt változnak át. Ezt a jelenséget a túzokok dürgéseként ismerik, és a madarak tavaszi násztáncának része, melynek révén a tojók vizuálisan és hangjuk alapján is kiszemelhetik maguknak a párzásra leginkább alkalmas kakast.
 

SYLVAIN CORDIER / BIOSPHOTO / BIOSPHOTO / AFP

Könnyen lehet, hogy az andalúziai táncosok az akkoriban a síkvidéken gyakran előforduló túzokok feltűnő viselkedését adoptálták, amelyet aztán extravagáns, rikító színű ruhákkal egészítettek ki – olyanokkal, amelyeket a nők ünnepi alkalmakkor tradicionálisan viseltek. Biztosan természetesen nem tudjuk, valószínűbb, hogy egyszerre több forrásból is ered az életérzéssé nemesedő flamenco, ám a túzok parádéja kétségkívül ihletője lehetett a flamenco táncos forgó, dobbanó mozgásának.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol