.

Feszült a FöldA földrengéseknek is van számtani átlaga. Ebben a tekintetben április átlagon felül teljesített.

A Földön előforduló átlagos havi 1-2 nagyobb földrengés helyett áprilisban 13-at mértek melyek ereje elérte, vagy meghaladta a 6,5 erősséget. Nagyobb rengések voltak Észak-Chilében a Salamon-szigeteken, de jelentős mozgást mértek Nicaraguában, Mexikóban, Kanadában és az Atlanti-óceán déli részén is.
Az apróbb, 1-2 erősségű rengések mindennaposak, ezek hozzátartoznak a Föld életéhez. Ezek nem csak természetes eredetűek lehetnek, hanem mesterségesek is. Ha elmegy egy súlyosabb teherautó a ház előtt, bizony könnyen beremegnek az ablakok, és akkor még a bányákban végrehajtott robbantásokat nem is említettem, amelyet minden tisztességes földrengéskijelző kimutat. Ezek mind az emberi tevékenység következményei.
A természetes eredetű földrengés ellenben nem más, mint a földkéregben keletkezett feszültségek levezetése. Kis feszültség kis rengés, nagy feszültség nagy rengés.
A rengések erősségének mérésére két elfogadott módszert alkalmaznak.
  • Richter-skála: a földrengés erősségét egy logaritmikus skála szerint határozza meg.
  • Mercalli-skála: ez a 12 fokozatú skála a földrengések erősségét tapasztalati úton, a földrengés által végzett pusztításból vezeti le. 
Richter skála szerinti rezgések hatása
  • 1-2-es erősségű: a rengés csak műszerrel érzékelhető (évente kb. 500 000 db van a Földön)
  • 3-4-es erősségű: a földrengés alig érezhető (a csillárok kilengenek, évente 10 000 és 100 000 között van a számuk)
  • 5-6-os erősségű: a földrengés erősen érezhető, kisebb károk (falak megrepedése) lehetnek (évente 20 és 200 között van a számuk)
  • 6-7-es erősségű: épületekben már komoly károkat tud okozni, építményeket statikailag gyengíti meg  (évente átlagosan 50-100 db)
  • 7-8-as erősségű: a rengés súlyos károkat okoz (házak és a hidak összeomlása, utak, vasúti sínek deformációja, évente kb. 10 db)
  • 8-as erősség felett: komoly károk lehetnek a környezetben is
A rengések erősségét és számát tekintve áprilisra elmondhatjuk, a Föld bizony igen feszült volt. Tudományos magyarázat egyelőre nincs a földrengésrekorder áprilisról.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol