.

Ferrari a vizenAmikor a Ferrari vizen is megmutatta mire képes


Timossi Ferrari Arno XI hidroplán egy autó kiállításon Monacóban 2012-ben  Fotó: Valery Hache / AFP

A Ferrari az egyik legsikeresebb Forma-1-es csapat, de egyetlen egyszer a víz felé is kikacsintott. Egyetlen hajójuk, az 1952-ben épített Arno XI nevű motorcsónak pedig a mai napig tartja a sebességrekordot kategóriájában.

A Ferrarinak esze ágában sem volt versenyhajót építeni, de az Achille Castoldi nevű motorcsónak-versenyző addig puhította a pilótákon keresztül a tulajdonos Enzo Ferrarit, hogy végül ráálltak a hajófejlesztésre. 

Castoldi ismert és sikeres versenyző volt Európában és az Egyesült Államokban is, már 1930-ban sebességrekordokat döntött meg testvére, Luigi által fejlesztett csónakkal, majd 1940-ban a 400 kilós kategóriában is övé lett a csúcssebesség, 130,5 kilométer per órával. Ekkor már az Alfa Romeo adta a motort az Arno nevű hajójához. A modell neve a hajótest tervezőjére, Arno Apelre utal, aki testvérével, Adolph-fal fejlesztette ki az 1930-as években, New Jerseyben a korábbiaknál jóval kisebb közegellenállást biztosító hajóformát, amivel szinte repülni lehetett a víz fölött. Castoldi mindig kereste az újításokat, majd miután 1951-ben elhagyta az Alfa Romeót, a Ferrarit kereste meg, hogy egy olyan hajót építsenek közösen, amivel a 800 kilós kategóriában sebességrekordot állíthat fel.
 

<iframe width="716" height="402" src="https://www.youtube.com/embed/03Onlgc_hj4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

A motorcsónak-versenyző jó barátságban volt a Ferrari két pilótájával, Alberto Ascarival és Luigi Villoresivel, velük együtt utazott el a csapat bázisára, Maranellóba, hogy egy V12-es motort rendeljenek a hajójához. Közösen tárgyaltak a csapatvezető Enzo Ferrarival, aki ráállt, hogy motorjukat egy másik sportágban is kipróbálják. Állítólag az is közrejátszott támogatásában, hogy Castoldi a második világháború alatt több Ferrari-versenykocsit elrejtett, hogy megmentse azokat a pusztulástól vagy a lopástól, és ezért Enzo Ferrari hálás volt neki. Egy másik verzió szerint pedig azért szállt be, mert Castoldi Ferrari-vörösre festette a hidroplán osztályba tartozó hajóját. 

 

Az első tervek szerint a Cantieri Timossi által tervezett, fából épített hajóba olyan Lampredi Tipo 375 V12-es motort építették volna be, amivel a Ferrari az első futamgyőzelmét, majd bajnoki címét szerezte a Forma-1-ben. Ez a motor 385 lóerős volt, de a csapat főmérnökének, Stefano Meazzának vezetésével olyan fejlesztéseket hajtottak rajta végre, hogy Castoldi végül egy 600 lóerős motort kapott. A teljesítményt azzal is növelni tudták, hogy benzin helyett metanol hajtotta a motort. A hajócsavar így percenként tízezres fordulatszámra is képes volt. 

A hajó elsőre nem váltotta be feltétlenül a hozzáfűzött reményeket, egy 1953. januári olasz versenyen Castoldi 199,559 km/h-s csúcs átlagsebességet jegyzett, de Mario Verga még nála is gyorsabb volt, a 202,260 km/h-t is elérte, ezt ráadásul két héttel később 226,500-ra tornázta fel. A szabályok szerint a sebességet egy oda-vissza távon mérték, benne volt tehát egy forduló is, és nem a végsebesség számított.  

A Ferrari motorcsónakon újabb fejlesztéseket hajtottak végre, és Castoldinak 1953. október 15-én az Iseo tavon sikerült jelentősen túlszárnyalnia Vergát, 241,708 km/h-s sebességet mértek nála. Castoldi ugyanezen a napon még egy rekordot felállított, a 24 tengeri mérföldes távon (kb. 44,5 km) is volt már a leggyorsabb 164,70 km/h-val. A rekordjait később sem döntötték meg, amit az is segített, hogy megszűnt a 800 kilós kategória.

Fotó: Arnaud 25 / Wikimedia Commons

A sebességcsúcs megdöntése után Castoldi gyorsan túllépett az Arno XI-en, egy másik osztályban egy újabb hajó fejlesztésébe fogott. Az Arno XI Nando dell'Ortóhoz került. A mérnök kicsit átalakította a hajót, stabilabbá tette, ezzel nehezebbé is vált. Még egy kisebb sikert így is jegyezhetett vele, 1965-ben a 900 kilós osztályban egy második helyet szerzett. 

Azóta az Arno XI leginkább csak bemutatókon szerepelt, többször felújították és tulajdonost is váltott. Legutóbb 2012-ben adták el, a Sothehy's aukcióján 868 ezer eurót adtak érte, ez mai áron számolva 318 millió forint, de most ennél jóval többért hirdetik meg, a Du Pont Registry egyik eladója szerint, 12 millió dollárért (3,78 milliárd forint) kelhet el a hajó. Talán valakinek ennyit is megér majd a Ferrari egyetlen motorcsónakja.

Források: Rossoautomobili/Theferrariboat/Business Insider

Telex,hu
 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china