.

Felszínre fogják hozni a Titanic távírójátExpedíció indul, hogy felszínre hozzák a Titanic távíróját, amelyen segítséget hívtak, miközben süllyedt.Egy szövetségi bíró ezen a héten úgy döntött, hogy egy mentéssel foglalkozó cég elkezdheti kidolgozni a távíró felszínre hozásának tervét, amelyet a Titanic vészhívások küldésére használt.
 
Az RMS Titanic Inc., a bíróság által kinevezett Titanic mentő vállalat azt tervezi, hogy egy távirányítású járművet küldenek abba a helyiségbe, ahonnan az operátorok morzekód segélyhívást küldtek, miután a hajó jéghegynek ütközött 108 évvel ezelőtt.
A bíró úgy döntött, hogy a rádiónak elegendő "történelmi, oktatási, tudományos és kulturális értéke" van az expedíció igazolásához.

"Ha ez a távíró nem lett volna, akkor semmilyen vészjelzést nem lehetett volna küldeni, senki sem maradt volna életben, és valószínűleg soha nem találtuk volna meg a Titanicot," - mondta Bretton Hunchak, az RMS Titanic Inc. elnöke.

A bírósági határozat hatályon kívül helyezett egy 2000. évi végzést, amely megtiltotta a társaság számára, hogy átvágja a hajótestet. De most, 20 évvel később attól tartanak, hogy ha az expedíció hamarosan nem történik meg, akkor valószínűleg soha nem is fog megtörténni.

"Sajnos a hajó azon része amely a Marconi távírónak is helyet adott, egyre rosszabb állapotban van," - mondta Hunchak. "Fő aggodalmunk az, hogy a távíró nagyon hamar elveszhet."
Egy csapat már készül a küldetésre, amelyre augusztus végén vagy szeptemberben kerül sor.
Hogyan lehet felszínre hozni egy 3800 méter mélyen lévő rádiót?

Az RMS Titanic, Inc. búvár járművét az üzemeltetők egy hajóról fogják vezérelni, amely a roncs felett tartózkodik. A járművet a hajóhoz irányítják, megkeresik és belépnek vele a távíró helységbe, majd képeket készítenek. Egy speciális szerszámot használnak, amelyet a járműhöz csatolnak, hogy megszerezzék a Marconi távírót.

Lehetséges, hogy a robotnak ki kell vágnia a helység egy részét. A közelmúltbeli bírósági határozat először engedélyezi a hajó egyik darabjának eltávolítását. Hunchak szerint a vállalat ugyanakkor azt tervezi, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarják meg a Titanicot.

"Nagyon sok lyuk van a tetőn, és nagyon valószínű, hogy ott beférhetünk, ha elég kicsi szerszámot készítünk," - mondta. "Tehát az általunk kifejlesztett eszköz egy olyan eszköz, amely valójában nagyon vékony, becsúsztatható a tetőn lévő lyukakon és valamilyen módon kinyitható, majd képes egy nagyobb helyiségben működni."

Alább egy hasonló eszköz látható, amelyet a társaság a korábbi mentési expedíciók során használt, és egy poggyászt vettek ki vele a roncsból.
 

"Tudjuk a pontos méreteket, és ezeket feldolgoztuk.  Mielőtt bármit tennénk, 3D szimulációkat futtatunk azokkal a srácokkal, akik az eszközt készítették," - tette hozzá Hunchak. "Nem ez lesz az első alkalom, amikor ott vagyunk. Nem lesz meglepetés. Valahogy tudjuk, mire számíthatunk, és milyen jellegű korlátok között kell működnünk."
Az expedíció előtt a csapat a hajóval és a víz alatti járművel a roncs helyének közelében gyakorlatokat fog végezni a sekélyebb vízben.

A Marconi táviró és a Titanic más leletei

Ez nem az első mélytengeri merülése az RMS Titanic Inc. vállalatnak. A társaság az 1980-as évek óta rendelkezik mentési jogokkal a hajóroncs esetében, és korábban több mint 5000 tányért, kottákat, kalaptűket, hajódekorációkat és egyéb tárgyakat gyűjtöttek össze a roncsból.

A Marconi távíró azonban új betekintést nyújthat azon üzenetekbe, amelyeket a "elsüllyeszthetetlen" Titanic küldött és kapott, mielőtt a hírhedt jéghegynek ütközött volna, valamint a vészhívásokba, amelyeket süllyedéskor küldött el. A tragédiában mintegy 1500 embert halt meg.

"Ez olyan dolog, amit sok történész mindig is szeretett volna visszaszerezni," - mondta Hunchak.

Más csoportok - köztük a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal - azonban ellenezik ezt a kereskedelmi mentési missziót, ehelyett a roncs megőrzését szeretnék.-írja az ujvilágtudat
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol