.

Felgyorsult a Holt-tenger haldoklásaA Holt-tenger riasztó ütemben apad, maga mögött hagyva több ezer víznyelőt, amely visszaveti a környék élénk turizmusát.


A Holt-tenger bajban van. Minden évben 7,5 milliárd liter víztől fosztják meg azzal, hogy a víz utánpótlását biztosító Jordan folyó vizét az 1960-as évek óta olyan mértékben hasznosítják mezőgazdasági és egyéb célokra, hogy a tengerbe nem jut elegendő. Ennek következménye, hogy az utóbbi években évente egy méterrel csökken a vízszint. A csökkenő vízutánpótlás miatt a tó kettészakadt, a mélyebben fekvő északi rész mellett a déli fokozatosan kiszárad.
 

A képen jól látható a Holt-tenger medre, melyből az idők folyamán 400 méter magasságú vízmennyiség párolgott el.

A Jordán-árokban található Földünk legmélyebb szárazföldi pontja. A Holt-tenger víz tükre kb. 420 m-rel, a tófenék 795 m-rel van a világtengerek szintje alatt. Vize tízszer sósabb mint az óceánoké, ezért nem él meg benne magasabbrendű élőlény.

Partvonalán több mint 3000 víznyelő található, amiről az ABC News is beszámolt. Ezek java része az utóbbi évtizedben alakult ki. Miközben a kutatók a különböző hipotézisekben próbálnak közös nevezőre jutni, a legtöbben azt állítják, hogy a csökkenő vízszint áll a jelenség hátterében.


A partvonalon sorozatban keletkeznek a víznyelők

Ezek a víznyelők egymásba is omolhatnak, létrehozva még nagyobb és veszélyesebb krátereket.
 
Gidon Bromberg, az EcoPeace Middle East izraeli igazgatója elmondta, hogy "ezek a víznyelők közvetlen következményei a régió vízkészleteivel történt nem megfelelő gazdálkodásnak."
Egy másik kutató, Eli Raz, a Hol-tenger és az Arava Kutatóközpont geológusa, aki szintén tanulmányozta ezt a jelenséget, egyik tanulmányában írja, hogy az eddig talált legnagyobb víznyelő mintegy 25 méter mély, és 40 méter átmérőjű. Egyes víznyelők az idő múlásával alakulnak ki, míg mások egyik napról a másikra. Egy földrengés, vagy akár egy heves esőzés is okozhatja, hogy a felszín alatti kiürült terekbe beomoljon a felszíni réteg.

Ezek a víznyelők gyakran kis, kerek lyukként jelennek meg, de belenézve, egy jelentős, szobányi méretű barlang látható alatta. A teteje hamarosan beomlik, és ilyenkor egy újabb, még nagyobb kráter alakul ki.
 

Kezdeti kis lyuk

Kis lyukból nagy kráter

Sok, egykor nyüzsgő strand most elhagyatott az instabil körülmények miatt.  Ez év februárjában egy 300 méteres útszakaszt kellett lezárni az egyre több helyen megjelenő víznyelők miatt. A veszélyessé váló környezet miatt kevesebb parti sáv látogatható.

A Holt-tenger folytatja haldoklását, amihez most már az ember is hozzájárul.A cikk alpjául az Újvilágtudat bejegyzése szolgált

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china