.

A FED-re bízott aranyukat féltik az európai országokEgyre erősebb a gyanú: az amerikai központi bank a válság után hozzányúlt más államok náluk tárolt  aranykészleteihez. 

A bizalom megingása miatt Hollandia a minap 122 tonna aranyat vitt haza, amit lehet, hogy a piacról vásárolt meg a Fed. A németek tavaly meg sem tekinthették a készleteiket.


Megingott a bizalom az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) iránt. Többek között ez áll annak a hátterében, hogy több európai jegybank már nem érzi biztonságban a New Yorkban elhelyezett aranykészletét, és annak részleges kimentéséről döntött. A múlt héten a holland központi bank (DNB) 122 tonna aranyat hozott el az Egyesült Államokból, ami azért is furcsa, mert a kanadai és a brit jegybankoknál elhelyezett nemesfém-készletéhez nem nyúlt. Hollandia ráadásul épp a közbizalom erősítésére hivatkozva hozta haza az arany egy részét – értesült a napokban a Dow Jones hírügynökség.

A DNB aranykészletének 31 százalékát szeretné Amszterdamba helyezni a jelenlegi 11 százalék helyett, hogy csillapítsa a lakosság aggodalmát a nemesfém biztonságát illetően. A New York-i Fednél még így is ott maradt a holland arany 31 százaléka, míg a briteknél 20, a kanadaiaknál pedig 18 százalékot tartalékolnak. A hírügynökség kiemeli, hogy több európai jegybank szánta rá magát hasonló lépésre az utóbbi években, elsősorban azért, hogy megnyugtassa a lakosságot az arany garantált hozzáférhetőségével kapcsolatban. Korábban Németország és Franciaország is jelentős mennyiségű arany kimenekítéséről döntött, és a hét végén lezajlott svájci népszavazásnak is részben ez volt a tétje.

A kanadai Global Research lap nemrég megjelent elemzése rámutat, hogy 2011-ben Hugo Chávez venezuelai elnök kezdte el az arany kimentését az Egyesült Államokból. A dél-amerikai állam birtokolja papíron a legtöbb, 8134 tonna aranyat. A bizalom megingásának legfőbb oka, hogy a Fed aranykészleteit állítólag 50 éve nem auditálták, az utolsó nyilvános ellenőrzésre 1953-ban, Eisenhower elnök idején került sor. Akkor azonban csak a papíron szereplő arany öt százalékát találták meg, így valóságos ellenőrzés hatvan éve nem volt. A Global Research szerint ezért is erősödött a gyanú a válság kitörése után, hogy a Fednél esetleg hozzányúlhattak a külföldi tulajdonban lévő készletekhez is.

Erős a gyanú, hogy Fort Knoxban az aranyraktár üres

A kétségek az amerikai arany tartalékkal kapcsolatban is felmerültek. A Federal Reserve manhattani és Fort Knox-i jól őrzött széfjeinek átvilágítását évek óta szorgalmazza  Ron Paul republikánus képviselő.

"Nem lenne rossz, ha az amerikaiak megtudnák, megvan-e még az aranyuk, végül is ez az ő tulajdonuk. Szakértők azt sejtik, hogy az elmúlt évtizedben a központi bankjaink eladtak, vagy kölcsönadták az aranyat. Ezt azonban a kormányunk tagadja - mondta a képviselő a Fox News egy korábbi interjújában. " Amennyiben ez nincs így, akkor nem kellene tartaniuk egy könyvvizsgálattól, amit egyébként legutóbb negyven évvel ezelőtt végeztek" - tette hozzá.

A Lehman Brothers befektetőház 2007-ben bekövetkezett csődjét követően egyre több állam hozta haza a Fednél őrzött nemesfémkészletét attól tartva, hogy a bankok dominószerű bedőlése esetén bajba kerülhet a dollár, és nehezebben férhetnek hozzá letéteikhez. A bizalmatlansághoz hozzájárult, hogy a németek tavaly nem tekinthették meg a Fednél hagyott saját aranykészletüket, és erős a gyanú, hogy a hollandok mostani aranyigényét is nem a trezorból, hanem a szabad piacról, vásárlással teremtette elő a Fed. – Az ukrán jegybankból is az amerikaiak pénzelte puccs után tűnt el az aranykészlet – teszi hozzá a lap.


Sokan kiváncsiak meg van e még

mno.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china