.

Fagyott mamutbébit találtak KanadábanJó állapotban fennmaradt, mumifikálódott mamutbébit találtak aranyásók Kanada északnyugati részén.

A fiatal gyapjas mamutot az örök fagy (permafroszt) vidékén, a Klondike-aranymezőkön fedezték fel - jelentette be Yukon terület kormánya és a tr'ondëk hwëch'in őslakos népcsoport.
 

A KÖZLÉS SZERINT EZ A LEGTELJESEBB ÁLLAPOTBAN FENNMARADT MAMUTMÚMIA EGÉSZ ÉSZAK-AMERIKÁBAN.

Az őslakosok vénjei a Nun cho ga (Nagy állatbébi) nevet adták a nőstény kismamutnak, amely az illetékes hatóság és a Calgary Egyetem geológusai szerint a jégkorszakban élhetett és fagyhatott bele a több mint 30 ezer éves permafrosztba.

TÖBB SZÁZEZER ÉVVEL EZELŐTT GYAPJAS MAMUTOK NÉPESÍTETTÉK BE EURÁZSIÁT ÉS ÉSZAK-AMERIKÁT.


Gyapjas mamut

A faj 13 ezer éve halt ki a szárazföldön, és pár ezer évvel később azokon az északi-sarkvidéki szigeteken is, ahol még előfordult.  Grant Zazula, az illetékes hatóság paleontológusa "hihetetlen felfedezésnek" nevezte Nun cho ga megtalálását.

A mamutbébinek fennmaradt a szőre és a bőre.

LÁBUJJAINAK APRÓ KÖRMEIN MEGÁLLAPÍTHATÓ, HOGY AZOK MÉG NEM TELJESEN KEMÉNYEDTEK MEG.

A 140 centiméteres mamutbébi egyhónapos lehetett, amikor elpusztult - mondta el a szakértő a Global News hírügynökségnek.

A közlés szerint ez a második eset a világon, hogy a gyapjas mamut egy kifejletlen példányára bukkantak. 1948-ban egy alaszkai aranybányában találták meg egy mamutborjú maradványait, az a lelet az Effie nevet kapta.

Forrás: MTI./Origo

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol