.

Fa Nándor a Horn fok után már Barcelona felé felé tart
A Spirit of Hungary újból az Atlanti-óceánon


A Barcelona World Race földkörüli vitorlásverseny mezőnye 2014 december utolsó napjaiban startolt Barcelonából. A hajók két fős legénysége megállás nélkül tér vissza a starthelyre. A versenyen Fa Nándor magyar vitorlázó is indult.

A verseny 81. napján a magyar hajós boldog, hogy megkerülte a Horn-fokot, melyet nem csak az tesz különösen értékessé, hogy a Csendes-óceánról az Atlanti-óceánra hajózott át, hanem előtte a teljes déli óceáni kört körbevitorlázta.
Fa Nándor hangsúlyozta, hogy a Horn-fok elérését megelőző öt-hat hét nagyon kemény volt. Az Indiai-óceán mind szellemileg, mind fizikailag is megviselte a csapatot. Ennek a szakasznak a végét és egyben csúcspontját jelentette Dél-Amerika legdélebbi pontjának megkerülése.


A hajónak és legénységének sokat kell bírnia

"Természetesen érzi az ember ezt a több mint két hónapnyi vitorlázást itt az óceánon, annak ellenére, hogy igyekszünk karban tartani magunkat, de sok idő ez kint a vízen, s nekünk eléggé kemény utunk volt mindenféle szempontból, technikailag és taktikailag is" – jelezte Fa Nándor hozzátéve, fáradnak, de annyira nem, hogy ez problémát okozna a számukra.


Jelenleg Fa Nándor és hajóstársa, az új-zélandi Conrad  Colman is élvezi, ahogy kapaszkodnak észak felé az Atlanti-óceánon, s egyre jobb körülmények közé kerülnek. "A hajó kiválóan bizonyít, minden rendben van vele, de tengernyi apró problémánk van. Ezek a bizonyos gyermekbetegségek, amiken egyrészt túl vagyunk, másrészt valahogy megoldjuk" - beszélt Fa a Spirit of Hungaryről, mellyel nagyon elégedett, mert jó sebességgel tudtak vele haladni mindenhol, ugyanakkor sok olyan kisebb gondjuk van, melyekkel együtt kell hajózzanak már egészen a célig. A vitorlással kapcsolatban azt is elmondta, hogy összehasonlítva a korábbi hajóival, azoknál lényegesen jobb, úgy iránystabilitásban, mint a nagy hullámok közötti hajózásban, illetve a huzamosabb időn át nagy tempóban haladásban.


Az útvonal

A Spirit of Hungary a hetedik helyen halad a versenyben, a hatodik Renault Captur-től közel 1200, míg az éllovas Cheminées Pujoulat-tól több mint 4700 tengeri mérföldre leszakadva. "Nyomjuk tovább. Tudjuk, hogy van előttünk még legalább három hét vitorlázás, de erre fel is vagyunk készülve" – hangsúlyozta Fa Nándor. (MTI)


Indulás előtt a barcelonai kikötőben

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol