.

Fa Nándor Barcelonából indul a páros földkerülő vitorlásversenyre
Új társsal, az új-zélandi Conrad Colmannal készül a december 31-én rajtoló Barcelona World Race páros földkerülő vitorlásversenyre Fa Nándor. A Spirit of Hungary várhatóan pénteken hajózik ki Triesztből.

 

A május-júniusi New York-i út után számtalan kisebb javítást kellett elvégezni a 60 lábas vitorláson, amelyet két napja tettek vízre az Adrián.


New Yorkban


"Olyan munkákat is meg kellett csinálni, amelyeket nem láttunk előre, másrészt, ha már a műhelyben volt a vitorlás, praktikusnak tűnt néhány dolgon változtatni. Így jobb lett a hajó, könnyebb vele bizonyos műveleteket elvégezni" - nyilatkozott Triesztből Fa Nándor az MTI-nek.

Hozzátette: most már "csak rendcsinálás" zajlik, s pénteken vagy szombaton elindulhatnak Barcelona felé.

"December 11-ig kell odaérnünk, ez a határidő, utána számos olyan rendezvény lesz a helyszínen, amelyeken tanácsos részt venni" - mondta Fa Nándor, akinek társa az olimpikon Goszleth Marcell helyett Conrad Colman lesz.
 

A hajó adatai:
Tervező: Fa Nándor és Déry Attila – Magyarország
Építő: Pauger Carbon Kft. és FA HAJÓ Kft. – Magyarország
Hossz: 60 láb; 18,28 m
Szélesség: 5,65 m
Merülés: 4,5 m
Anyaga: ZOLTEK karbon, Airex habbal szendvicselve, Araldite
Tőkesúly: 4,3 T; penge /test: kovácsolt acél, bulba: ólom, billenthető ± 38° (hydraulikus)
Uszonyok: asszimetrikus 2 db.
Árboc: konvencionális, karbon, 29 (vízvonaltól), 3 pár száling
Vitorlázat: szembeszélben 297 m², bőszélben 600 m²

 

"Marcell az idő rövidsége miatt úgy gondolta, hogy átadja a helyét egy tapasztaltabb hajósnak. Ez nagyon nemes gesztus volt tőle, emellett továbbra is segít nekünk, velünk dolgozik. Colman 2012-ben megnyerte a Formula-40-es földkerülő versenyt, azóta 60 lábas hajókkal foglalkozik. Még csak egy hete dolgozunk együtt, de olyan, mintha tíz éve ismernénk egymást" - fogalmazott a magyar vitorlázó.

Fa Nándor - aki már háromszor vitorlázta körül a Földet - március 23-án, Székesfehérváron mutatta be 60 lábas (18 méteres) karbon vitorlását, amellyel a hajóosztály világbajnoki sorozatában indul. Az adriai behajózás után május 16-án vágott neki olimpikon társával Gibraltárból az Atlanti-óceán átszelésének, amely 15 napig tartott, így egy nappal a New York-Barcelona verseny rajtja előtt érkeztek meg az amerikai kikötőbe, s a hajó kisebb sérülései miatt lemondták a részvételt.


A vízretétel után Triesztben


Fa Nándor később több, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő versenyen is szeretne indulni, a végső cél pedig a 2016-17-es Vendée Globe szóló, nonstop Föld-kerülő verseny lesz az új hajóval. A legkeményebb vitorlázóviadal 1992-93-as kiírásában a magyar hajós - legjobb nem franciaként - az ötödik helyen ért célba.

(MTI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol