.

Esteponában jártamTalán sokan nem is tudják, hogy a Costa del Sol tengerpartján van Estepona, ami egy tündéri város a Földközi-tenger partján félúton Malaga és Gibraltár között.


A mór idők iszlám minaretjéből keresztény templomtorony lett

Földközi-tenger partján nehéz olyan várost találni, aminek nincs több ezer évre visszamenő történelme. Ez alól Estepona sem kivétel.  A település első emlékei a főníciai időkből származnak. A föníciaiak itt is létrehoztak egy apró települést ahol a hajósok megpihenhettek az Atlanti-óceán sokszor viharos hullámai  előtt.
Aztán jöttek a punok, majd a rómaiak akik időszámításunk előtt 200 évvel átvették az uralmat.

Római korból származó épület alapja és az épület fantázia képe az óváros szívében.
 
A Római Birodalom bukása (476) után a kereszténny vizigótok vették át a hatalmi staféta botot. Épp, hogy elkezdtek uralkodni, mikor 711-ben megjelentek az észak-afrikai arabok, a mórok, akik további 700 éven keresztül meghatározták Andaluzia mindennapjait. Az 1400-as évek végén a terület többször gazdát cserélt a kersztények és mórok közt. Granada elbukásával végkép befellegzett Andaluziában a mór uralomnak Ezután Esteponában és a környékén élő moriszkók (megkeresztel mórok) is szedhették sátorfájukat. 
A város jelentősége ekkor több száz évig a "futottak még" kategóriába sűlyedt. A napóleoni háborúk idején náhány évig a franciák is birtokolták. Távozásuk után, nem történt hatalmas fejlődés de elkezdődött a népesség növekedése, és az ezzel járó építkezések. Estepona óvárosának mai formája  a 18.de inkább19.században alakult ki.
 

Jellegzetes 19. századbeli utcakép
 
A óváros centrumában a kis utcák sokszor meglepetéseket rejtenek. Barátságos terek, virágokal beültetett utcarészletek, meleg hangulatot adnak. 
 Az óváros legmagasabb pontját a mór mecset helyére épült Santa Matia teplom uralja.
 
Innen már lefelé vezet az út, ahonnan visszanázve látszik, hogy annak dekén a mórok jól választoták meg minaret helyét, mert városból mindenhonnan hallani és látni lehetett az imára hívó müzzein énekét.
 

A belváros alatt a tengerparton széles sétány húzódik a homokos part előtt, Itt sétálni, biciklizni, pienni vagy enni lehet valamelyik chiringitóban. 


A sétányon megfordulva, a nyugati irányban tekintve feltűnik Gibraltár jellegzetessége a híres szikla. Vele szemben az afrikai oldalon pedig felsejlik Ceuta, az afrikai spanyol enklavé. A kettő közt van a Giblartári-szoros bejárata.
Az ókori görög hajósok ezt a két kiemelkedést nevezték Heraklész oszlopainak, amik között a végtelennek hitt Atlanti óceánra lehetett kihajózni.

 
 
 
A késő délutáni, kora esti órákban előkerülnek az emberek. Sétálnak, az utcákon beülnek a kávézókba, eszenek egy fagyit, vagy isznak egy pohár bort. A spanyolok nem szeretnek korán vacsorázni, megvárják amíg besötétedik. Igazán ekkor kezdődik náluk a társasági élet. Sorban nyitnak az éttermek, a pizzériák, a kávézók, megtelnek  a kinti asztalok és az addig kihaltak hitt város megtelik élettel..


 

P.R.
 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china