.

Esküt tett Spanyolország új, baloldali miniszterelnökeVI. Fülöp király előtt Szombaton tette le hivatali esküjét Pedro Sánchez új spanyol miniszterelnök a Madrid melletti Zarzuela-palotában, - írja az MTI. 


Az eskütétel
 
Az eseményen a hagyományoknak megfelelően jelen volt a távozó miniszterelnök, a pénteken leváltott Mariano Rajoy is.
 

Rajoy távozik

Megbuktatták a spanyol kormányfőt

Többséget kapott a korrupciós botrány miatt benyújtott bizalmatlansági indítvány. Az ellenzéki szocialisták vezetője lesz az új miniszterelnök, de stabil parlamenti többség nélkül. Újabb politikai bizonytalanság jön.

Perdo Sánchez szocialista kormányfő beiktatási ünnepségén - először a spanyol demokrácia négy évtizedes történetében - hiányoztak a vallási jelképek, a Biblia és a feszület. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát pénteken választotta kormányfővé a parlament azzal, hogy megvonta a bizalmat konzervatív néppárti elődjétől.

A bizalmatlansági indítványt a szocialista parlamenti frakció terjesztette be, miután a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A Néppárt fellebbezett a döntés ellen, amely 245 ezer euró (mintegy 78 millió forint) pénzbüntetés szabott ki rá.

 

Pedro Sánchez az első kormányfő Spanyolországban, aki bizalmi szavazással került a miniszterelnöki posztra, ahogy abban is az első, hogy nem parlamenti képviselő, mert mandátumát 2016 őszén visszaadta. Sajtójelentések szerint a kormányzati feladatok átadás-átvétele máris megkezdődött és a szokásosnál jóval gyorsabb lesz. A kormányzati intézményekben már pénteken megkezdődött a költözés, és a leváltott Mariano Rajoy kormányfő állítólag még a hétvégén elhagyja családjával együtt a Moncloa-palotában található miniszterelnöki rezidenciát.


Pedro Sánchez

Nem lesz könnyű dolga az új elnöknek

A spanyol demokrácia megfelelő működéséről és a várható kormányzási nehézségekről írtak szombati kommentárjaikban a legnagyobb spanyol napilapok, egy nappal azután, hogy a parlament megvonta a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív néppárti kormányfőtől, és egyúttal miniszterelnökké választotta Pedro Sánchez szocialista politikust.

Az El País című baloldali napilap Új időszak című írásában kifejtette: a központi büntetőbíróságnak a Gürtel-ügyben hozott, a kormányzó konzervatív Néppártot korrupció miatt elmarasztaló ítélete megmutatta a spanyol igazságszolgáltatás függetlenségét, és azt, hogy nem létezik büntetlenség.  A parlament kikényszerítette, hogy Mariano Rajoy vállalja a politikai felelősséget, a jogállam szabályos működése, a hatalmi ágak szétválasztása pedig Sánchez kezébe helyezte a hatalmat és a kormányalakítás felelősségét - olvasható a lapban. Az El País ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspártnak (PSOE) mindössze 84 mandátuma van a 350 fős parlamentben, és ugyan bizalmatlansági indítványát 180 képviselő támogatta, ám közülük sokan csupán azért szavazták meg azt, hogy leváltsák Mariano Rajoyt. A spanyolok azt várják az új kormánytól, hogy garantálja a stabilitást, és azt a fellendülést, amelyet "sok áldozattal" szereztek meg a mély gazdasági krízis után - hangsúlyozta cikkében az újság, amely szerint épp ezért fontos, hogy kormánya megalakításkor az alkotmányos rend védelmének, illetve a gazdasági stabilitás fenntartásának kritériumai vezessék az új miniszterelnököt.

Az ABC című konzervatív napilap hasonló megállapításokat tett szerkesztőségi véleménycikkében azzal kapcsolatban, hogy a bizalmi szavazásnál megszerzett voksok nem a PSOE támogatásának hanem Rajoy leváltásának szóltak. Ezzel pedig Sánchez "egy Frakensteint hozott létre, amelyet csak a PP elleni zsigeri gyűlölet egyesít" - állapítja meg az újság. A lap szerint groteszk, hogy az ellenzék leváltja a kormányt, miközben megtartja költségvetését, amelyet véglegesen még nem is fogadott el a parlament. A távozó Rajoy-kormány mérlegét az ABC összességében kedvezőnek értékelte a gazdasági fellendülés tekintetében, de úgy vélte, a katalán szeparatista konfliktusban tehetett volna többet, és politizálhatott volna jobban. Nyugtalanítónak nevezte a cikk, hogy a PSOE egyik politikusa azt mondta: Rodrigo Zapatero volt szocialista kormányfőt tekintik mintának.

A La Vanguardia című, barcelonai kiadású országos napilap vezércikkében emelte ki: a demokratikus mechanizmusok működnek Spanyolországban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bizalmi szavazás eredménye sokkoló lehet azoknak, akik szerint Katalónia szerepe Spanyolországban már irreleváns. A lap rámutatott, hogy bár a Baszk Nacionalista Párt (PNV) öt szavazata döntött Pedro Sánchez javára, nem volt kevésbé jelentős a katalán függetlenségi pártok szavazata sem, akik szintén támogatták a bizalmatlansági indítványt.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol