.

Erkélyek, teraszok.....Costa del Sol I. rész

Szerző:
Gesler GyörgyA ruha olyan dísze és fontos része a zseb, mint Costa del Solon a a házak és épületek, a tenger és a Nap felé forduló erkélyei , teraszai. Mindazonáltal zseb nélküli ruha, mondjuk a pizsama, itt is van "épület" erkély nélkül, az garázs vagy sufni! 
 
 
Nagy örömmel vettem  korábbi írásom a "kémények" kedvező fogadtatásának visszajelzéseit , minekután természetesnek találtam , hogy egy építészetileg szintén fontos és jellegzetes témát találjak, melyet sok képpel illusztrálva megjelentet a Magazin.
Ezúttal Costa del Sol erkélyei, teraszai, balkonjai, loggái, tornácai, verandái, pátiói, pavilonjai lesznek a főszereplői a néha kritikusan máskor lelkendezve megmutatott képeknek és a cikknek.
Mikor először kezdtem komolyabban foglalkozni a témával semmi kétségem nem volt , hogy nem igen találhatnék ennél gazdagabb, színesebb bemutatásra váró lehetőséget , ugyanis itt a Costa del Solon, amely házon vagy épületen nincs a fentiek közül valamelyik az legfeljebb csak egy garázs vagy sufni lehet. Az sem véletlen , hogy ennyiféle megnevezése van az épület szerves részét képező , mint akár egy elegáns ruhadarabon a zseb, kiugró, belesimuló vagy akár lentről láthatatlan, a tervező által megálmodott építészeti elemnek. Milyen fontos , hogy Júlia nem a teraszról hallgatja Rómeó szerelmes szavait , hanem ez az "erkélyjelenet", és a Palatinus Strandon a női napozó nem balkon, hanem terasz!
 
Valójában nem tudom , hogy az  úgy nevezett görög hordószonokok ténylegesen mire álltak és honnan hirdették a fontosnak hitt néha érdekes máskor zagyva politikai igéiket, de a mi közelmúltunkban minden az emberekhez , tömegekhez forduló és szólni akaró szónok kihasználta az erkély adta lehetőséget. A rosszízlésű, gonosz Hitler a bécsi Városházára fából tákoltatott , mert eredetileg nem volt, egy erkélyt, hogy onnan kiabálhasson, Nagy Imre a Parlament erkélyéről mondta el drámai beszédét 56-ban, Ferenc Pápa , mikor felgyógyult rögtön kiállt  a kórház erkélyére és onnan nyugtatta meg híveit.
Jó messze elkalandoztunk Costa del Sol napfényes, ezerszínű erkélyeitől és teraszaitól,  amelyek nem a szónokok tere szerencsére, csak az itt élők és a nem kevés idelátogató lakásának, házának életterének a meghosszabbítása, hogy jobban élvezhessék a tenger látványát és  morajlását, a kelő nap fényében a reggelit, a társasági, néha túl hangos összejöveteleket, és az éttermek, kávézok zajos hangulatát.     

A szigorú meghatározásokat lazán kell kezelni a bemutatott képek alapján, mivel sokszor összemosódnak az elemek.

Erkély
Az épület egy kiugró a belső tér megnövelését szolgáló része,mely hosszabb kényelmesebb tartózkodásra is alkalmas.
 
  
                     Ballusztrádák                                              Kovácsoltvas                                        Lépcsők és erkélyek
  
             Egyhangúság kékkel                                  Körbe-karikába                                              Lássuk a tengert
 
       
                Erkélyek és kémények                                      Modern                            Találós kérdés: hány terasz, balkon, erkély van ezen a házon (8)

Terasz
Minden olyan nyitott tartózkodó tér, mely az épület egy vagy több helységéhez csatlakozik és rendszerint a földszinten vagy a tetőn helyezkedik el.
  
                          Rusztikus                                                    Szaletlivel                                           Gym
 
  
             Street food, street terasz                                          Közosségi                                              Sarok terasz
 
  
                 Trükkös-tükrös                                              Fényes kocsma                                 Swiming pool és terasz
 
 
   
                          Világítótorony                                       Andaluz idill                                                 Várterasz


Loggia
Az épület homlokzatával vagy falával egy síkban lévő nyitott tér, melyet a belső terület csökkentésével alakitanak ki.
  
              Boltív és virágok                                                Változatosság                                               Lila köd
 
  
Angol diszkráció                             Arabos                                  Árkádos


Pátio
Nyitott belső udvar melyet körbevesz az épület.
  
                      Privát patió                                                                              A Covid áldozatai
 
   A Costa del Sol erkélyei teraszai sok szépséggel  és érdekességgel járultak hozzá a napfényes mediterrán táj látványához.

Folytatás hamarosan

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol