.

Érintetlen maja királysírt találtakA régészek felfedeztek egy maja sírt, amely az úgynevezett kígyó-dinasztia egyik tagjához tartozott. A sír több mint ezer évet vészelt át háborítatlanul. Kincsek, ősi maja hieroglifák és egy maja király teste is előkerült.

 

A felfedezés Xunantunich romjai között várt a régészekre. Ez a maják egyik ősi városa, amely a mai Belize város területén található. A maja civilizáció egészen i.u. 750-ig virágzott, majd a 900-as években összeomlott. A maják hozták létre a mezoamerikai civilizációt, ismertek voltak hieroglifáikról, fejlett építészetükről és kultúrájukról.

Xunantunich

Xunantunich nagyjából egy négyzetkilométeren terül el és több épületet is tartalmaz. Ezek között van néhány templom és palota.

A sírkamrát az egyik nagyobb templom főlépcsője alatt találták meg. Ez az eddig feltárt sírok közül a legdíszesebb, a legjobb állapotú és egyben a legnagyobb is.

A sírkamra érdekessége, hogy építészeti szempontból kiderült: nem a már meglévő épületben alakították ki, hanem először megépítették a kamrát, majd hozzáépítették az egész épületet.

Úgy tűnik, hogy a templomot azért építették fel, hogy lezárja a sírkamra bejáratát. Ez az építészeti megoldás nagyon ritka a maják körében"

– nyilatkozta Jamie Awe, a kutatás egyik résztvevője.

Ásatás Xunantunichban.

A sírban talált személy egy fiatal férfi, aki láthatóan nagyon izmos, atletikus alkattal rendelkezett. A testet törvényszéki módszerekkel is megvizsgálják: egy halottkém szemügyre veszi, hogy kiderítsék a halál okát. Becslések szerint a férfi 20-30 év körüli lehetett.

A sírban összesen 36 kerámiaedényt, 13 obszidiánkést, szarvasok és jaguárok csontjait, valamint egy jáde kövekből álló nyakláncot is felfedeztek. Ezeket részletesebben is megvizsgálják, hogy következtetéseket tudjanak levonni korábbi gazdájáról, valamint a maják életformájáról.

A férfi az úgynevezett kígyó-dinasztia tagja lehetett, amely arról kapta nevét, hogy a család "címere" egy kígyófejet ábrázol. A kígyók a 7. században uralkodtak és nevükhöz számos hódítás kapcsolódott.

A felfedezéstől azt remélik a régészek, hogy hozzájárul a kígyó-dinasztia és a maják jobb megértéséhez.

(Independent)

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol