.

Erdélyi fa autó a frankfurti autókiállításon
Csodájára jár a világ: Székely mester autója kőrisfából!

Nem mindennapi alkotást láthattak a nézők a Frankfurti Autószalon hatalmas csarnokában: az erdélyi Szabó Péter által készített autót, a Julia Roadstert. 3 évig dolgozott rajta Marosvásárhely melletti műhelyében. Egy Ford Taunus alvázára építette ezt a kólönleges járművet.


 

Ha fából vaskarikát nem is, de autót sikerült építeni Szabó Péternek, a Kolozsvári Állami Magyar Opera egykori énekesének. A Koronkán elkészült,  Julia Roadsternek keresztelt alkotás  a Frankfurti Autószalon egyik kuriózuma volt és hatalmas népszerűségnek örvendett.

"Az egész egy hintóval kezdődött" – mondta Szabó Péter, aki fiatal korában 12 évig asztalosként dolgozott. „Miután átkerültem az operába, abbahagytam az ácsmesterséget, majd több mint egy évtized után ismét nekifogtam művelni, hobbiként. Mindig szerettem a dizájnt, a formatervezést, a fával való munkát. Úgy 7-8 éve készítettem egy hintót, és rá pár évre jött az ötlet, hogy építhetnék egy autót is” – mondta.

Az ötletet előbb lerajzolta, amit egy makett követett, és itt csatlakozott az alkotófolyamathoz Ferenczi Csaba Zsolt 3D tervezőmérnök, dizájner. Elmondta, hogy a miniatűr modell alapján egy háromdimenziós tervet készített, amiből apróbb módosításokat követően megszületett a végleges vetület és három évvel ezelőtt elkezdődtek a munkálatok.

Az autó kőrisfából készült, akárcsak régen a hintók. „Miután Zsolt elkészítette a háromdimenziós tervet, egy az egy méretben kitettem a falra és onnan vettem le a méreteket. Fel kellett építenem egy egész vezetési folyamatot, hogy tükörképbe állítsam az egészet, egy érdekes szerkezetet építettem ehhez” – magyarázta Szabó Péter, aki az interneten kutakodva azt találta, hogy tömör fából még senki nem készített konceptautót a világon, ezért kihívásnak találta, hogy az első legyen ezen a téren.

„Az apró részletek kidolgozása még hátra van, de nyitottak vagyunk az eladásra, árat azonban még nem tudunk mondani. Ugyanakkor kaptunk már kiállításokra is meghívást, így nagy kérdés ez számunkra” – jegyezte meg. Sorozatgyártást nem terveznek, mert egyedi autóról van szó, nem szeretnék ugyanezt a modellt gyártani, és ha elkészül, nem is terveznek a továbbiaknak módosítani rajta. „Tervben van egy teljesen modern stílusú, elektromos meghajtású autó megépítése. Idő és pénz függvénye, hogy ezt mikor tudjuk megvalósítani” – számolt be Ferenczi a jövőbeni tervekről.

És miért lett éppen Julia az autó neve? Szabó Péter úgy válaszolt, hogy felesége, Júlia, aki három évig nélkülözte, mivel a munkaórák száma meghaladta a 4000 órát.

Transindex


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china