.

Épségben maradt dinoszaurusz foszíliaEgy újonnan bemutatott 110 millió éves fosszília, amely egy páncélos dinoszauruszé volt felbecsülhetetlen információkat nyújt a kutatóknak a közelmúltban felfedezett fajokkal kapcsolatban.


Az ősi fosszíliát Shawn Funk gépkezelő fedezte fel véletlenül egy Fort McMurray közeli bányában, Kanadában, Alberta államban még 2011-ben.
 

A további kutatások kimutatták, hogy a rendkívüli fosszília egy újonnan felfedezett növényevő "nodosaurus" volt. Az állat jó állapotban maradt fenn, mert a maradványai egy folyóba kerültek, valószínűleg egy árvíz mosta el röviddel a halálát követően.

A holttest ezután a tengerbe került, ahol a víz fenekére süllyedt, iszap lepte el, amely a nodosaurus maradványait megőrizte és megkövesítette, és így a fosszília egy alvó sárkányra hasonlít.
Általában a dinoszauruszok csontjai és fogai maradnak fenn elég ideig ahhoz, hogy fosszilizálódjanak, ebben az esetben azonban az iszapba való gyors beágyazódás miatt a nodosaurus páncélzatának bonyolult részletei is megmaradtak. A fosszíliák értékes részleteket tártak fel a kutatók számára az állat páncéljának összetételéről.

"Nem csak egy csontvázunk van, hanem egy dinoszauruszunk, ahogy annak idején kinézett," - mondta Caleb Brown kutató a rendkívüli leletről

 
A kutatók számára a fosszíliák megtalálása olyan volt, mint egy lottónyeremény. Jakob Vinther, a Bristol Egyetem paleobiológusa azt mondta, hogy olyan jól megőrződött, mintha "néhány héttel ezelőtt még itt járt volna ... még soha nem láttam ilyet."
 
 

A fosszília megőrzése a múzeumi technikus Mark Mitchell feladata volt, aki öt év alatt több mint 7000 órát dolgozott a nodosauruson, hogy a fosszilis bőr és a csontok kifogástalan állapotban legyenek. "Majdnem minden milliméterért meg kellett harcolni," - mondta.

A közönség a nodosaurus laboratóriumban helyreállított maradványait a Royal Tyrrell Múzeumban, Drumhellerben, Albertában tekintheti meg. A fosszília most egy új kiállítás központi elemét képezi, amely Alberta fosszilis leleteire összpontosít.


újvilágtudat
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol