.

Épp szemmel is gyakran viseltek szemtakarót a kalózok.A szemtakarót viselő kalózok zöme nem vak volt, hanem így gyorsította meg a szeme alkalmazkodását a félhomályhoz, állítja egy amerikai szemorvos.

 


Az emberekben élő kalózképtől elválaszthatatlan a szemkötő és a faláb. Ezt a sztereotípiát a kalózfilmek és a régi kalózábrázolások is erősítik. A legtöbben úgy gondolják, hogy azért viselt sok kalóz szemkötőt, mert a csatákban elvesztették a szemük világát, és az üres szemgödröt takarták el a kendővel. Valójában nem ez a helyzet, állítja Jim Sheedy, a látástudományok doktora, az oregoni Pacific Egyetem Látásteljesítményi Intézetének igazgatója.

Sheedy a Wall Street Journalnak adott interjújában kifejti, hogy míg a szem gyorsan alkalmazkodik, ha sötétről megyünk a fénybe, a tanulmányok kimutatták, hogy akár 25 percig is eltart a teljes alkalmazkodás, amikor fényről megyünk a sötétbe. A lassú alkalmazkodásért nem a pupilla felelős, amely rendkívül gyorsan tágul vagy szűkül, hanem a látósejtekben található fényérzékeny pigmentek regenerációja vesz igénybe ilyen sok időt.

„Amikor lementek a hajóbelsőbe, akkor áthúzhatták a szemkötőt a másik szemükre, és jól láthattak a sötétben, ami különösen hasznos lehetett egy másik hajó lerohanásakor."

Sheedy elképzelése nem először merül fel az idők folyamán. A Discovery csatornán sugárzott Állítólag... (MythBusters) sorozat készítői is tesztelték az elképzelést 2007-ben, és hihetőnek tartották, csupán a történelmi források hiánya miatt nem tekintették bizonyítottnak.

A szemfedők harci hatékonyságára azonban van korunkbeli bizonyíték. Egy 1995-ös katonai kézikönyv az amerikai hadsereg számára arra utasítja a katonákat, hogy "az egyik szemüket csukják be, amikor erős fények közelében vannak", hogy megvédjék "a sötét alkalmazkodást az éjszakai műveletek során". A hidegháború idején az atombombázók személyzetének állítólag szemfedőt adtak ki, hogy az egyik szemüket elfedhessék és működőképes állapotban tartsák, ha egy nukleáris robbanás villanása megvakítaná őket.

Még a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) is azt ajánlja, hogy a pilóta csukja be az egyik szemét, ha világítást használ, azért, hogy bizonyos fokig megőrizze az éjszakai látását, írja a Mental Floss oldal.

 

Felmerül, hogy ha a kalózok az egyik szemet mindig letakarva tartották, ezzel nem csökkent-e nullára a térérzékelésük. Nem feltétlenül. Bár a binokuláris látás sokat segít a mélységérzékelésben, ez csak az egyik tényező, amely lehetővé teszi az agy számára a mélység kiszámítását. A többi tényező közé tartozik a tárgyak relatív mérete, a textúrák és az, ahogyan a tárgyak a retinán mozognak. Azok az emberek, akiknek hiányzik az egyik szemük, még mindig elég jól látnak ahhoz, hogy normálisan vezessenek és éljenek - a félszemű kalózok még mindig könnyedén navigálhattak hajóikon, különösen többéves gyakorlás után.

Ha a kalózoknál ilyen jól működött a szemfedő, miért nem használta minden tengerész? Lehetséges, hogy igen. A brit tengerészhősökről készült metszeteken talán egyszerűen kihagyták a szemfedőt, mivel a szemfedőt a torzulással és a korszakban a fogyatékkal élőkkel szembeni gyakran kegyetlen bánásmóddal hozták összefüggésbe. Még mindig élénk vita folyik arról, hogy Lord Nelson, a brit haditengerészet hőse - aki fél szemére vak volt - viselt-e szemkötőt.

 
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china