.

Enyhülés Madrid és Barcelona közöttTöbb mint két év után először találkozott Spanyolország kormányfője és Katalónia függetlenségpárti elnöke, hogy megpróbálják békés mederbe terelni a Madrid és Barcelona között kialakult konfliktust. Bár nem született megoldás, a két vezető szerint az első lépés megtörtént a helyzet rendezése érdekében.

Spanyolország új miniszterelnöke, Pedro Sánchez már megválasztásakor ígéretet tett a katalánoknak, hogy megtöri a fagyos viszonyt, és tárgyalóasztalhoz ül a tartomány vezetőivel. Ennek eleget téve hétfőn a madridi Moncloa-palotában fogadta Quim Torra katalán elnököt, aki a békülés jegyében egy üveg katalán likőrt vitt ajándékba spanyol kollégájának. A két vezető két és fél órán keresztül tárgyalt, ahogy Torra fogalmazott, „mindent megbeszéltek”.

A találkozót követő sajtótájékoztatón azonban kiderült, hogy kézzelfogható megoldás még nem született, csak az első lépéseket sikerült megtenni.

– A beszélgetés hosszú, őszinte és munkaközpontú volt, amelyen bemutattuk a Katalóniával kapcsolatos elképzeléseinket. Ez egy alapvető fontosságú lépés a későbbi megoldás szempontjából – mondta a katalán vezető, hozzátéve: nem is várta, hogy „nyolc év problémáit egy kétórás találkozón” orvosolni tudják.

A katalánok továbbra is kitartanak amellett, hogy népszavazást tartsanak Katalóniában a függetlenedés kérdéséről, ám az ötletet Pedro Sánchez is elveti. Twitter-üzeneté­ben kiemelte, a katalán függetlenedést továbbra is törvénytelennek tartja, de a „politikai válságra igyekszik politikai megoldást találni, amihez a megbeszélés jó kezdetet jelent”.

Quim Torra a korábbi függetlenségi népszavazás megtartása miatt letartóztatott katalán politikusok szabadlábra helyezését is sürgette, ám egyelőre ebben a kérdésben sem született megoldás.

A két vezető mindenesetre megállapodott abban, hogy visszaállítják a kétoldalú kormányközi bizottságok működését, amelyek 2011 óta nem üléseznek. Az El País spanyol lap arról írt tegnap, hogy Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes és katalán kollégája, Pere Aragonés csütörtökön találkozik, hogy folytassa a közigazgatási kapcsolatok újraépítését Madrid és Barcelona között.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol