.

Elszaporodtak a siklók Gran Canarián
Nemzetközi szakértőktől kér segítséget Gran Canaria, mert kaliforniai királysiklók árasztották el a spanyolországi szigetet.

Az állatok az embereket nem bántják, de veszélyeztetik a helyi állatvilágot – mondta Ramon Gallo természetvédő. Csütörtökön és pénteken nemzetközi szakértők tanácskoznak arról, mit is lehetne tenni az elszaporodott hüllőkkel.

A kígyók valószínűleg olyan háziállatként tartott hüllők utódai, amelyek elszöktek tulajdonosuktól, vagy szabadon engedték őket. Gran Canarián aztán a szaporodáshoz ideális körülményekre találtak.

Ramon Gallo úgy véli: veszély fenyegeti a Kanári-szigetek biológiai sokszínűségét. A természetvédő szerint kaliforniai királysiklót először 1998-ban láttak Gran Canarián.
Az enyhe, napos klíma ideális a hüllőknek. Mivel a szigeten nincsen természetes ellenségük és sok gyíkot ejthetnek zsákmányul, gyorsan elterjedtek. A kígyók felfalják a sziget őshonos állatait, például a kanári gyíkot.

A kaliforniai királysikló akár 1,8 méteresre is megnőhet. A Gran Canarián elsősorban albínó változata terjedt el: világossárga csíkok és rózsaszínű szemek jellemzik.

Gallo szerint 2007 óta összesen kétezer állatot ejtettek el a vadőrök vagy a helyiek, ehhez speciálisan képzett sólymokat, kutyákat, illetve csapdákat is bevetettek.  (MTI)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol