.

Első nap a szabadban maszk nélkülIsten veled maszk!Amikor a spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy június 26 után a szabadban nem kötelező maszkot hordani,. sokan fellélegeztek.   
Végre !   
Ebben a mostani melegben és a hamarosan beköszönő kánikulában igencsak kellemetlen a maszk viselése. Ezek után kíváncsi voltam vajon hogyan viszonyul ehhez az utca embere.
Első lépésként  körbenéztem a fuengirolai ócska piacon. Vegyes kép fogadott. Sokan nem hordták de sokaknak most is fent volt az arcukat eltakaró maszk.
 

Ők még mindig hordják
 

A fuengirolai mercadillo bejárata. Itt már kevesen hordták.
 
Ezen a hétvégén indult a nyári szezon, a Mijasi strandok tömve.  Mijas Pueblóban azonban nagy csend fogadott. Már akadtak turisták is, de az utcán az emberek többsége helyi lakos volt.
Betértem az egyik fagyizóba, ahol akratlanul is tanuja voltam a szomszéd asztalnál zajlü eseményeknek.

A  térre kihelyezett, asztalnál, egy 30 év körüli pár várt a hideg finomságra., A kiválasztott fagyit, a fagyis pult mögött dolgozó alkalmazott nem viszi ki, hanem az üvegezett pult tetejére teszi, a vendégek innen veszik el, és viszik asztalukhoz.
A melletem lévő asztalnál ülő pár férfi tagja ezzel valószínűleg nem volt tisztában. Egy ideig nézelődött, várta a fagyiját, majd rájött, hogy a pincérkedés most az ő feladata..

Maszkját várakozás kozben sem vette le, de mielőtt  elidult a fagyiért, gondosan megigazította, hogy még véletlenűl se legyen szabad út a vírus számára. A pulttól tisztes távolban megállt, megvárta mig az elötte lévő leemeli a saját adagját a vitrin tetejéről.  Amikor már, sem előtte, sem utána nem állt senki, ő is felkapta saját porcióját. 
Asztalukhoz érve párjával szemben ült le. Maszkját nem vette le, csak lehúzta az álla alá. Körbe nézett, észrevette  a közelben elhelyezett kézfertőtlenítőt.
Maszkját előrás szerűen  visszaillesztette  orra és szája elé, majd elsétált a legalább 10 méterre lévő fertőtlenítőig, ahol alaposan bekente kezét a szerrel.  A maszk és a fertőtlenítő által biztosított  védelemmel magabiztosan sétált vissza párjához, akinek csak a szeme létszott ki a maszk mögül.. Újból leült, de maszkját most sem vette le, megint csak lehúzta az álla alá.  Párja kovette mozdulatát és végre nekiláttak a fagyinak.
Amikor befejezték, újabb maszk igazítás újabb kézfertőtlenítés következett, majd abban a tudatban indulhattak el a szinte teljesen üres tér másik oldala felé, hogy ezen a helyen sem ferdőződtek meg. 

Ők így élték meg a szabadtéri maszk viselési kötelezettség eltörlését 


Itt nem sok vírus leselkedhet, de  itt is óvatosnak kell lenni, gondolják sokan.
 
Az a  néhány turista, aki a strand helyett Mijas Pueblo nevezetességeire volt kiváncsi, vírusfélelem és maszk nélkül élvezte a napfényt és a városnéző sétakocsikázást.

 

Éled a turizmus Mijas Pueblóban

 
Jose Ramón Ubieto pszichológus szerint a maszk viselésének elhagyását több ok is gátolhatja. - írja a 20minutos. 
1. fenmaradt félelem a fertőződéstől
2. az arc szabaddá tételével nem lehet elrejteni az érzelmeket
3. a kevésbé magabiztos embereknek továbbra is szükségük van rejtőzködésre.

"Mindenki saját mentalaitásának megfelelően hagyja abba kültéren a maszk viselését " - javasolja a pszichológus.

Az első nap maszk viselési kötelezettség nélkül elég vegyes képet mutatott. 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol