.

Először figyeltek meg csillagot elnyelő fekete lyukat



Egy nemzetközi kutatócsoport a Johns Hopkins Egyetem tudósainak vezetésével a világon először volt szemtanúja annak, hogy egy fekete lyuk felzabál egy csillagot, és ezután egy nagy lobbanással anyagot bocsát ki magából. 

   

A Science tudományos lapban publikált jelentés szerint a csillag körülbelül akkora volt, mint a Nap. A tudósok végigkövették, ahogy letér a pályájáról, becsúszik a szupermasszív fekete lyuk gravitációs vonzáskörzetébe, és egyszer csak eltűnik a sötétségben.

„Nagyon ritkák az ilyen események. Ez az első eset, hogy minden részletet látunk, a csillag elpusztulásától egészen a jet létrejöttéig. Hónapokon át követtük a fejleményeket” – mondta Sjoert van Velzem, a Johns Hopkins kutatója.

Asztrofizikusok korábban kiszámolták, hogy amikor egy fekete lyukba nagy mennyiségű gáz kerül, gyorsan mozgó plazma szabadulhat ki az eseményhorizont közeléből. A mostani vizsgálat megerősítette, hogy a számítás helyes volt.



<iframe title="indavideo video player" scrolling="no" class="indavideo-player"  id="player-a2f5c98495" type="text/html" width="640" height="360" src="http://embed.indavideo.hu/player/video/a2f5c98495/" frameborder="0"></iframe>

Először az Ohio State University kutatócsoportja észlelte az éppen elpusztuló csillagot a hawaii optikai távcsövével. 2014 decemberében be is jelentették a felfedezésüket Twitteren, és ezt Velzen csapata is észrevette. Ők nem buzgó retwittelésbe kezdtek, hanem felvették a kapcsolatot oxfordi asztrofizikusokkal, akik Rob Fender vezetésével rádióteleszkópokat irányítottak a csillag felé, amilyen gyorsan csak lehetett.

Ennek köszönhetően a nemzetközi csoportnak rengeteg műholdas és földközeli mérési adata lett, képesek voltak röntgen-, rádió- és optikai tartományban is jeleket rögzíteni. – forrás: index.hu


 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart



Vár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china