.

Elképzelés a mamutok feltámasztásáraElefánt-mamut hibrideket hoznának létre

Az így megszülető állatok később a sarkvidéken élhetnének, megmentve a jég birodalmát.
 
 
 
Egy brit lelőhelyen bukkantak mamutokra és neandervölgyi eszközökre, ezzel tovább finomulhat az ezen emberek és állatok közötti kapcsolatról alkotott képünk, bár a területen sok még a kérdőjel. Most egy igencsak érdekes projektről olvashatunk, amely a mamutok génjeinek megőrzését, azok modern felhasználását célozza meg.

A Harvard Medical School hivatalos oldalán már tavaly novemberben közzétettek egy hosszabb írást a célkitűzésekről, most pedig a The Times friss cikkében olvashatunk a főbb pontokról. Ebből megtudjuk, hogy a mamutok egyes génjeit szeretnék felhasználni, mégpedig a modern elefántok egyes példányaiba átültetve azokat, az így létrehozott hibrid példányok ugyanis jobban tűrnék a hideget, vagyis egyrészt megmenthetnénk a faj ezen módosított egyedeit, másrészt pedig a klímaváltozás miatt veszélybe került sarkvidéki régió ökoszisztémáját, annak körülményeit is megőrizhetnénk.

Az elképzelés alapján a hibrid állatokat az északi vidékekre szállítanánk, ezek ott felnőve, a helyi körülményekhez alkalmazkodva, őriznek meg a jégtakarót, ugyanis letaposhatnák a melegebb hőmérsékletek miatt fokozatosan megjelenő cserjéket és kisebb fákat, amelyek felgyorsítják a jég eltűnésének folyamatát. A kissé furcsa gondolatmenet egyszerre célozza meg az elefántok és az eddig öröknek gondolt jégtakaró megőrzését, vagyis nem arról van szó, hogy egy kihalt állatfajt hoznának vissza, ehelyett annak pusztán egyes, számunkra hasznosnak bizonyuló génjeit vennék át és alkalmaznák új célok érdekében. Egyes szakértők persze azonnal Frankensteint említik meg és erősen ellenzik a projektet, mások azonban izgatottan várják, hogy mennyiben lesz lehetséges a főbb pontok végrehajtása.

Nem túl valószínű, hogy sikerül megvalósítani a fenti célkitűzéseket, viszont az ötlet maga mindenképpen érdekes, meglátjuk, milyen fejleményeket születnek majd ezen a téren.
 
Forrás: sg.hu

Mamut
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol