.

Elhízottak országa: MagyarországA világ NEGYEDIK legelhízottabb nemzete lettünk

Kritikus jelentés látott napvilágot…

Elhízás tekintetében Magyarország az első helyen áll az EU-ban, míg világszinten a 4.legrosszabb adat a miénk. A pandémia alatt a magyarok átlagosan 3-5 kg-ot híztak.

A vírussal kapcsolatos korlátozások tehát még inkább rontottak a helyzeten, ami azért is aggasztó, mert a koronavírus halálozások kockázata a túlsúllyal együtt nagy eséllyel nő.

Tízszer magasabb a koronavírussal összefüggő halálozás azokban az országokban, ahol a népesség több mint fele túlsúlyos – az összefüggés egyértelmű. A koronavírus nemcsak a túlsúlyos felnőttekre, de az elhízott gyerekekre is nagyobb veszélyt jelent.: Az intenzív terápiát igénylő fiatalok szinte kizárólag elhízottak voltak. Az elhízás a légzési kapacitás csökkenését és a véralvadás módosulását eredményezi.

Elhízásban – főleg, ha 2-es típusú cukorbetegséggel társul – károsodik az immunrendszer működése. Mindez azt jelenti, hogy a baktériumokkal és a vírusokkal szemben kevésbé lesz a szervezet ellenálló. Ennek következménye, hogy az elhízás hajlamosít különböző fertőzésekre, azaz könnyebben kapja ezeket a túlsúllyal küszködő ember, és nehezebben is birkózik meg vele a szervezet. A fertőző betegségek tovább tartanak, miközben szövődményeik is nagyobb eséllyel alakulnak ki.

Elhízásban sajnos Magyarország igen előkelő helyezést foglal el, amivel vezeti ezt a nem túl dicsőséges európai rangsort. Világszerte pedig a 4. helyen állunk, mivel nemrég Új-Zéland letaszított minket a 3. helyről. A változás nem annak köszönhető, hogy ennyire lefogyott nemzetünk, hanem annak, hogy az új-zélandiak meghíztak.

Sokan még mindig csak esztétikai problémaként értékelik az elhízást, noha az az egészséget súlyosan veszélyeztető állapot, amely a  betegségek kockázatát a sokszorosára növeli.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol