.

Elhalálozások száma 2018-ban a vírusmentes Spanyolországban és a mostani járvány idejénAz ember már csak olyan, hogy nem él örökké. Egy bizonyos idő után sajnos véget ér a földi lét.

A koronavírus kapcsán egyre többen gondolkodtak el, mikor jön el ez az idő.


Az ilyen gondolatok kiváltásához a média folymatosan hozza, hozta a sokkoló információkat a koronavírus járvány halálos kimeneteléről. A hírek alapján már-már úgy érezhetjük, aki megkapja a vírust az már nézheti a helyét a temetőben. Pedig a koronavírus az emberek 80 százalékában tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket okoz.. A tesztek alapján fertőzöttnek nyilvánított emberek nagy része egy-két héten belül meggyógyul. A felesleges aggodalom elkerülése érdekében érdemes összehasonlítani a vírushoz köthető halálozások számát a járvány nélküli Spanyolországban egyébként is előforduló halálozásokkal.

MInden országban van statisztika, amiben pontosan megjelenítik az az évben elhunytak számát.  Ez a szám évente néhány százalákkal pluszban-minuszban változhat de jól mutatja, hogy a vizsgált társadalomban átlagosan mennyi az éves elhalálozás.
Spanyolországban 2018-ban összesen 427 721-en haltak meg. Ebben az évben nem volt koronavírus, csupán az évi rendszerességgel előforduló influenza járvány. Ezt a számot akár egy évi átlgos halálozási rátának is tekinthetjük.
.
A 2018-as halálozások havi bontása. Összesen 427 721 fő.
 
Az év eleji kiugróan magas halálozások okához vélhetően hozzájárult a 2017-2018-ban lezajlott erős influenzajárvány, ami egyedül az USA-ban közel 80 ezer halálos áldozatot követelt a 952 ezer jól dukumentált kórházi kezelésből.
A spanyolorszégi helyzetet azért nem lehet potosan tudni, mert ebben az időben nem vizsgálták, hogy az elhunytaknak volt-e influenzája vagy sem, és a halál okának általában az addig is fennálló alapbtegséget jelölték.
A jelenlegi statisztikai metódus szerint azon elhunytakat, akikben volt koronavírus, mind a covid19 járvány áldozatának kell tekinteni.

2020-ban Spanyolországba is betört az új típusú koronavírus, aminek terjedése ellen kemény intézkedéseket hoztak. Leállították a gazdasági, társadalmi életet, csak az élelmiszer és gyógyszerellátás működhetett.
 
Március közepétől május 15-ig a koronavírussal kapcsolatba hozható halálesetek száma 27 563. Ezt a számot érdekes összehasonlítani a 2018-ban, a járványmentes Spanyolországban ugyenebben az időszakban elhunytak számával, ami összesen 108 149 fő volt, vagyis 80 586-al több a mostani pandémiában elhunytakénál.
 

Így változott a vírussal kapcsolatba hozható halálesetek száma

Ezt az adatot akkor tudjuk kiértékelni, ha majd hozzá lehet férni az összes és nem csak a koronavírusban elhunytak számához. Ha a vírus következtében és az egyébként is előforduló (szokásos) halálozások száma együttesen sem haladja meg az erre az időszakra jellemző halálozások átlagát, akkor el lehet mondani, hogy a vírust sikerült hatástalanítani. 
Ennek ára a gazdaság leállítása az összes vele járó következményekkel. (munkanélküliség, a munkájukat vesztett emberek egzisztenciális bizonytalansága, a gazdaság megtorpanása miatti a GDP csökkenés, és ami ezzel jár, az életszínvonal csökkenése.)
A közeljövő kilátásai sem rózsásak, mivel a vírust elpusztítani egyenlőre nem tudják, így várható, hogy ősszel újból visszatér. Ilyenkor érdemes elgondolkodni a svéd módszeren ahol nem küldték padlóra a gazdaságot, a nyájimmunitás kialakulásában bíztak, egyenlőre úgy tűnik sikerrel.

P.R.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol