.

Elhalálozások száma 2018-ban a vírusmentes Spanyolországban és a mostani járvány idejénAz ember már csak olyan, hogy nem él örökké. Egy bizonyos idő után sajnos véget ér a földi lét.

A koronavírus kapcsán egyre többen gondolkodtak el, mikor jön el ez az idő.


Az ilyen gondolatok kiváltásához a média folymatosan hozza, hozta a sokkoló információkat a koronavírus járvány halálos kimeneteléről. A hírek alapján már-már úgy érezhetjük, aki megkapja a vírust az már nézheti a helyét a temetőben. Pedig a koronavírus az emberek 80 százalékában tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket okoz.. A tesztek alapján fertőzöttnek nyilvánított emberek nagy része egy-két héten belül meggyógyul. A felesleges aggodalom elkerülése érdekében érdemes összehasonlítani a vírushoz köthető halálozások számát a járvány nélküli Spanyolországban egyébként is előforduló halálozásokkal.

MInden országban van statisztika, amiben pontosan megjelenítik az az évben elhunytak számát.  Ez a szám évente néhány százalákkal pluszban-minuszban változhat de jól mutatja, hogy a vizsgált társadalomban átlagosan mennyi az éves elhalálozás.
Spanyolországban 2018-ban összesen 427 721-en haltak meg. Ebben az évben nem volt koronavírus, csupán az évi rendszerességgel előforduló influenza járvány. Ezt a számot akár egy évi átlgos halálozási rátának is tekinthetjük.
.
A 2018-as halálozások havi bontása. Összesen 427 721 fő.
 
Az év eleji kiugróan magas halálozások okához vélhetően hozzájárult a 2017-2018-ban lezajlott erős influenzajárvány, ami egyedül az USA-ban közel 80 ezer halálos áldozatot követelt a 952 ezer jól dukumentált kórházi kezelésből.
A spanyolorszégi helyzetet azért nem lehet potosan tudni, mert ebben az időben nem vizsgálták, hogy az elhunytaknak volt-e influenzája vagy sem, és a halál okának általában az addig is fennálló alapbtegséget jelölték.
A jelenlegi statisztikai metódus szerint azon elhunytakat, akikben volt koronavírus, mind a covid19 járvány áldozatának kell tekinteni.

2020-ban Spanyolországba is betört az új típusú koronavírus, aminek terjedése ellen kemény intézkedéseket hoztak. Leállították a gazdasági, társadalmi életet, csak az élelmiszer és gyógyszerellátás működhetett.
 
Március közepétől május 15-ig a koronavírussal kapcsolatba hozható halálesetek száma 27 563. Ezt a számot érdekes összehasonlítani a 2018-ban, a járványmentes Spanyolországban ugyenebben az időszakban elhunytak számával, ami összesen 108 149 fő volt, vagyis 80 586-al több a mostani pandémiában elhunytakénál.
 

Így változott a vírussal kapcsolatba hozható halálesetek száma

Ezt az adatot akkor tudjuk kiértékelni, ha majd hozzá lehet férni az összes és nem csak a koronavírusban elhunytak számához. Ha a vírus következtében és az egyébként is előforduló (szokásos) halálozások száma együttesen sem haladja meg az erre az időszakra jellemző halálozások átlagát, akkor el lehet mondani, hogy a vírust sikerült hatástalanítani. 
Ennek ára a gazdaság leállítása az összes vele járó következményekkel. (munkanélküliség, a munkájukat vesztett emberek egzisztenciális bizonytalansága, a gazdaság megtorpanása miatti a GDP csökkenés, és ami ezzel jár, az életszínvonal csökkenése.)
A közeljövő kilátásai sem rózsásak, mivel a vírust elpusztítani egyenlőre nem tudják, így várható, hogy ősszel újból visszatér. Ilyenkor érdemes elgondolkodni a svéd módszeren ahol nem küldték padlóra a gazdaságot, a nyájimmunitás kialakulásában bíztak, egyenlőre úgy tűnik sikerrel.

P.R.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china