.

Elfogyott a víz az elárasztott spanyol falurólKibukkant a víz alól a 30 éve eláraszott spanyol falu 

Spanyolországban régóta óta nem látott csapadékszegény tél után további száraz időszak várható a Spanyol Állami Meteorológiai Szolgálat (AEMET) előrejelzése szerint  A víztározók telítettsége kritikus szintre csökkent, a mocsarak, élővizek szintje is alacsony. Ez az időjárás apasztotta le a Portugália és Galícia határán lévő Lindoso víztározót, amit négy falu elárasztásával hoztak létre.
 
A tározó létesítéséről a Franco vezette spanyol és Salazar vezette portugál diktatúra közt 1968-ban született megállapodás.  A létesítmény azonban csak évtizedekkel később, 1992-ben valósult meg.


Ezt a völgyet töltötték fel vízzel

A falu magasabban fekvő épületei csak néhány méterrel voltak a vízszint alatt, így eddig is előfordult, hogy időnként néhány épület teteje  kilátszott a vízből. 


Ezen a csapadékszegény télen azonban eddig soha nem látott mértékben lecsökkent a vízszint. A teljes falu szárazra került, turisták százat vonzva.
Spanyolország északnyugati részén, a portugál határnál található Lindoso-víztározó által elárasztott  Aceredo  falu lakóiból még most is sokan életben vannak. Néhányan elmentek megtekinteni volt otthonukat, ami  régi sebeket tépett fel bennük. 
Régen itt minden tele volt szőlőskertekkel, narancsfákkal. Minden zöld volt, és gyönyörű. Nézze meg most!-  mutatott  körbe
 
 
 
Bár hivatalosan csak Spanyolország területének 10 százalékát nyilvánították aszály sújtotta területnek, főleg a déli országrészeken extrém szárazsággal szembesülnek a helybéliek.
 

 

 

 

<iframe width="727" height="439" src="https://www.youtube.com/embed/7JlgIaG2Ff4" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol