.

Elfeledett római város romjai Spanyolországban
A Zaragozai Egyetem régészei az eddig különállónak vélt Aragónához közeli romoknál rájöttek, hogy amit néznek az egy nagy kiterjedésű, feledésbe merült  római város maradványa Spanyolországban 


Habár a romok feltárása 2018-ban kezdődött, az eredményeket csak 2022-ben hozták nyilvánosságra.
A nagyjából 2000 éves római város olyannyira elfeledett, hogy nevét még a történelmi feljegyzések sem említik. Azért, hogy valahogy tudjanak rá hivatkozni, El Forau de la Tuta-ra keresztelték el.
A szóban forgó város alig egy mérföldre fekszik Artieda településétől, egy olyan ősi út közelében, amely egykor még Jaca, Lumbier és Pamplona városait kötötte össze. A régészek eddig úgy gondolták, hogy a közel 10 hektáros területen elnyúló romok több különálló régészeti lelőhelynek adnak otthont, köztük a San Pedro és Rein Ermitázsnak.
 
Az egyik elpusztult épület mozaikpadlója.
 
A legújabb megállapítások szerint azonban az egész egy összefüggő város képét rajzolja ki. Továbbá úgy vélik, két külön korszakra osztható a terület kialakulása: az 1-5. századig egy római császárkori város állt itt, a 9. és 13. század között pedig egy középkori parasztfalu alakult ki a mostani romok felett.
Feltártak két komplett utcát, négy kezdetleges szennyvízcsatornát, egy sor négyszögletes építményt, két fürdőt és egy életnagyságú márvány-kéz szobrot is
 

A fürdő aljzata

A régészek szerint minden jel arra utal, hogy a romok egy jelentős római városból maradtak időszámításunk kezdetét követő pár száz évből.. 
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol