.

Elfeledett középkori metropolisz: AniElfelededett, elpusztult középkori város: ANI

A világban léteznek olyan városok, melyeket fénykorukban több százezren laktak, de valamely okból elnéptelenedtek, emlékük elhalványodott, maradványaik elpusztultak, vagy elvesztek a terjeszkedő őserdő dzsungelében. Több elfeledett város maradványait csak a XX. században fedezték fel, és a régészek ekkor döbentek rá, hogy a középkor hajnalán, a világ számos pontján valóban léteztek olyan civilizációk, amikről a korabeli utazók írtak. A mesés kelet gazdagságáról sok leírás szólt, de ezek valóságáról csak a régészeti feltárások győzték meg a történészeket.  
A Közel-Keleten vannak városok melyek különböző hatalmi harcok során néptelendtek el és már romjaik emlékeztetnek az egykor volt gazdagságra, az ember csodálatos építő tehetségére. Ezek közé tartozik a török-örmény határon fekvő Ani.

Törökország keleti határán, a szigorúan őrzött örmény határt jelentő Arpaçay folyó mély szurdoka mellett omladozik Ani, a balsorsú szellemváros.


 

Ani, az örmény romváros  felfedezése hatalmas élmény volt számomra. Hihetetlenül nagy civilizáció emlékeit láttam. Szomorú látni, hogy miképpen pusztulnak a maradványok. Ez a hely bárhol máshol ünnepelt szenzáció lenne: itt viszont a sorsát a 20. századi örmény-török szembenállás árnyékolja be, valamint az, hogy a határfolyó mentén fekszik.- írja a helyszinen járt Dr. Pap Norbert magyar  geográfus


Az örmény határsáv előtt egyszer csak hatalmas falak magasodnak keresztben az autóúton. A falak mögött sivár rommező terül el, ahol egy szakadékoktól határolt földnyelven láthatók az egykor a földkerekség leggazdagabb városai közt számon tartott Ani maradványai.
 
A város a Kamszarakan hercegség V. században épített erődjéből nőtte ki magát, és 400 év alatt igazi középkori metropolisszá vált. Az egyik fő eurázsiai csomópont volt, a Kínát Bizánccal összekötő Selyemúton.

Valaha itt volt a térséget – a mai Örményország és Kelet-Törökország legnagyobb részét – uraló Bagratidák királyságának központja, amelyet az „Ezer templom városá”-nak is neveztek. A dinasztia fénykorában, a 9. és 11. század között, Aninak kétszázezer lakosa lehetett, többnyire gazdag örmény kereskedők, akik ekkoriban, a Selyemút északra tolódásával még nagyobb vagyonra és még több ellenségre tettek szert.
 
1064-ben Alp Arszlan vezetésével a szeldzsuk törökök huszonöt napnyi véres ostrom után elfoglalták a várost – az egykori leírások szerint az utcákon alig lehetett járni a holttestektől – de a 13–14. században a különféle hódítók által odaültetett kormányzók fennhatósága alatt még egyszer felvirágzott, hogy aztán a 18. századra csaknem teljesen elnéptelenedjen.

Aniból leginkább néhány templom maradt meg – ezek voltak ugyanis használatban a legtovább néhány elszánt remetének köszönhetően –, így most ezek jelentik a város voltaképpeni látnivalóit.


1215-ben építtetett Szent Gergely templom.

Miután a vidék 1878-tól orosz fennhatóság alá került, egy bizonyos Nyikolaj Marr – később elkötelezett szovjet nyelvész – 1892-től megkezdte az első rendszeres ásatásokat, amelyek 1917-ben félbeszakadtak. A leletek többségét azonban az ismét bevonuló török csapatok pusztítása elől még sikerült evakuálnia: ezek ma a jereváni múzeum büszkeségei.

Anit is nyilvánvalóan ugyanaz az átok sújtja, mint a vidék más örmény emlékeit: alakja annyira szimbolikus, és sorsa annyira átpolitizált, hogy nehéz elvárni a helyi hatóságoktól az érdemi figyelmet és a körültekintő gondoskodást.


Kersztény múlt emléke Törökország határán
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china