.

Életre kelt egy 18. századbeli francia fregatVízre bocsátották Lafayette márki (1757–1834) Hermione nevű fregattjának mását, és a hajóval vasárnap hajnalban próbautat tettek a délnyugat-franciaországi Rochefort körzetében – írja az MTI.

A francia hadsereg Concorde osztályú fregattja 1780-ban utánpótlást vitt Bostonba az amerikai függetlenségi háború harcosainak. A háborúban a francia katonatiszt George Washington oldalán harcolt.


A vasárnapi próbaút mérföldkő volt a hajó megépítésének 1997-ben kezdődött programjában, amelynek keretében jövőre ismét át akarnak kelni vele az Atlanti-óceánon Bostonba, rekonstruálva Lafayette egykori útját. Haditengerészeti szakemberek történészek segítségével építették fel újra a Hermione-t Rochefort kikötőjében. Ugyanazokat az alapanyagokat – a hajótesthez tölgyfát – és ugyanazt a módszert – 18. századi csigasort – használták, amellyel egykoron az eredeti hajót építették.

Az 550 tonnás Hermione fregatt 44,2 méter hosszú, fedélzete 11,24 méter széles, 32 lövege volt és 255 tagú legénysége. 1779 áprilisában bocsátották vízre. 1793 szeptember 20-án zátonyra futott és elsüllyedt az Atlanti-óceánon a nyugat-franciaországi Croisic partjainál.


Az épülő Hermione
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol