.

Életmentő véletlenKi rendezi a véletleneket?


Zakopane közelében van a Kasprowy csúcs, Lengyelország egyik kedvelt sí központja a maga 1987 méter magas hegycsúcsával és 4291 méter hosszú felvonó vonalaival.
 

A síelők jó része - a fiatalok- úgy gondolják nincs is értelme kimenni a hegyre ha az ember nem az első felvonóval megy fel , nem azért utaznak otthonról több száz kilométert Zakopánéig, hogy az ágyban töltsék az időt. Érvényes ez az utolsó felvonásra is, az a járat  kihasználandó, azzal  fel kell jutni.

Feri, gyakorlott síelőként ki sem hagyta volna a lehetőséget, a felmenetelek egyikét sem.

Családjával, feleségével és 8 éves kislányával utazott ide Zalaegerszegről. Egy hetet akartak itt, a hegyek karéjában eltölteni. Ausztria sípályái áruk miatt voltak  távolabb, topográfiában  sokkal közelebb.

Aznap családja már pihent, eszükbe sem jutott , még egy kör. Szürkült , havazásra  lehetett számítani és a  szél is  megerősödött. Ferinek ez nem vette el a kedvét,  sokan szálltak  be a felvonóba. Nem is volt  hiba, simán feljutottak a csúcsra. Ilyenkor, ha felerősödik a szél biztonsági okból sokszor leállítják a felvonást, hogy a fülkék ne lengjenek túl a kétfajta erő okozta hatás miatt. Most simán felértek.

A hegyen gondosan becsatolta sícipőjét, a kötést és behúzta jól nyakába a sálát, megigazgatta a  siszemüveget majd nekiindult A lecsúszást mindig úgy kezdte, kiállt a lejtő szélére, párhuzamos lécekkel, lenézett, majd ráfordult. Elengedte magát. Siklott lefele, hol kisebb hol nagyobb kanyarokkal, de mindig zárt lábakkal. Profi volt , bár soha nem versenyzett.
Siklott ahogy kifért a csövön, mígnem a szürkületben  észlelte, hogy akadály állja útját.
 Élesen váltott, a két léc élével a kantnival igyekezett  a lejtőnl keresztbe megkapaszkodni, hiába, ekkora sebesség mellett ez a fizika törvényeivel ellentétes lenne.

Elkésett..

Repült, de szerencsésen fogott talajt. Nem sérült  a porcikája sem. Probléma mégis csak akadt. Az egyik léce folytatta az utat  lefele. Elszabadult, láthatatlanná, követhetetlenné vált.
Feri  megúszta az esést, bár az következménnyel járt..

A hegyről  pár perc síelve leérni, de gyalogolva nem kis teljesítmény.  Az út , amely két ,három órát is eltart csúszós , a hideg egyre nagyobb és a legfőbb ellenség a sötétség.  Ha nem látod az utat, belezuhanhatsz egy szakadékba vagy ha nem, esetleg rossz irányba mész, eltévedsz és egy másik völgybe keveredsz le, ahol semmi más csak a természet és a hó fogad.. A hegy rabjává válsz.
Felfelé a hegynek, hogy megtaláld az utat,  a legkeményebb síelőket is próbára teszi. Nem volt mit tennie, a helyzetet jó nem felmérni ilyenkor, nincs választási lehetőség. Levette a másik lécét, hátára tette és elindult.

Siklottak el mellette, ezzel az utolsó felvonóval csak a gyakorlott síelők merészkedtek fel. Egyedül maradt a hegyen. Igyekezett lefelé,  szürkült..

Ahogy ereszkedett lefele síbakkancsai élét kihasználva, hogy azok kapaszkodjanak a hóba, észrevette, hogy valami bot áll ki a hóból előtte vagy száz méterre. Közeledett az irányába. Valami oda be van állítva a hóba és ha nem téved, ha jól látja, akkor az egy síléc.
Közelebb,,közelebb ment. Egy síléc állt ki a hóból. Izgatottan húzta ki.
Talán törött gondolta vagy hiányzik a kötése vagy más a baja?

Véletlen nem hagyják ott.

A lécnek semmi baja, állapította meg. De a kötés? Belelépett. Le se kellett hajolnia. A kötést mintha a szerviz a cipőjéhez igazította volna, úgy passzolt.
Pár perccel a többiek után ért a pihenőhöz.. Útközben  látta a saját lécét a pályán egy fa koronájában. Nem állt meg, kell az másnak, gondolta.

Ezzel a véletlennel Feri a hegyen töltött fagyos ájszakától szabadult meg.

Ki rendezi az ilyen véletleneket?

  .
Gábor 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china