.

Elektromos autók: pofon az olajiparnakAz igazi olajpiaci felfordulás még csak most kezdődik.


A legnagyobb olajfelhasználó a közlekedés, és az elektromos autók robbanásszerű terjedése visszaszorítja a keresletet.
 

Megoldandó feladat a györstöltés

Az elektromos járművek értékesítése tavaly közel hatvan százalékkal növekedett, 2011 óta az eladott elektromos autók száma már elérte az 1,1 milliót. Az eladások annak ellenére is növekednek, hogy az elektromos autók lényegesen többe kerülnek a robbanómotoros járműveknél, hatótávjuk sokkal kisebb, feltöltésük pedig több időt vesz igénybe. Ráadásul ez a kereslet a zuhanó olajárak,az olcsóbbá váló üzemanyagok környezetében következett be.

Az elektromos autók eladása Kínában a leglendületesebb, ott tavaly megnégyszereződött az értékesítés az előző évihez képest. Az elektromos járművek terjedése a kínai piacon különös jelentőséggel bír a világ olajipara számára, amely éppen Kínától reméli a kereslet növekedésének a felét.

Kínában rohamosan terjednek az elektromos autók
 
Bár Kínában a tavaly eladott 20 millió személygépkocsi alig egy százaléka volt elektromos jármű, ez bármikor hirtelen és nagyot változhat. Az UBS elemzése szerint a csökkenő akkumulátorárak és adózási szabályok Európában 2021-re, Kínában 2025-re versenyképessé tehetik az elektromos autókat a hagyományos járművekkel szemben.

A kereslet növekedédét jól mutatja a Tesla Model 3 árusításának megkezdése. Az autót csak 2017-ben vehetik át tulajdonosaik, de alig másfél hét alatt 270 ezren fizették be az 1000 dolláros előleget. A 2017-től gyártott szedán kezdő ára 35 ezer dollár (9,7 millió forint), ami egy jó minőségű középkatagóriás autó árának felel meg. A vásárlók rohama annak ellenére történt, hogy pontos műszaki adatokat még nem tett közzé a gyár. A Tesla azt tervezi, hogy évi 500 ezerre növeli autógyártását 2020-ra.
 

Tesla Model 3

Minden nagyobb autógyár előáll kocsijainak elektromos változatával, így nem nehéz megjósolni, hogy néhány éven belül az elektromos autók nagy helyet fognak elfoglalni a közlekedésben, ami jelentősen csökkenti az olaj iránti keresletet.
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol