.

Eldőlt, mostantól a Raptor-gyilkos PAK-FA neve: Szu-57-es!Az első számjegy nyilván arról szól, melyik generációhoz sorolják. A második talán arról, hogy annyira fontos típus, mint az egykori Szu-27-es.

 

A jelek szerint az orosz katonai repülőgépgyártás büszkesége megkapta végleges nevét, és ezt maga az orosz légierő vezérkari főnöke jelentette be a Zvjezda című lapban. Viktor Bondarjev úgy fogalmazott, ugyanúgy hozták meg a döntést, mint ahogy a megszületett kisgyerek kapja meg a maga nevét, vagyis a hadvezetés eszerint már valóban megszületettnek ítéli a típust, amely azonban még egy évet kap a különféle tesztek lefolytatására, mielőtt első tizenkét példánya 2019-ben a légierő alakulataihoz kerül.

SZU-57
 
2010-ben repült először, de már akkor látszott, hogy az elnevezés nem lesz olyan egyszerű: korábban – a tervezés első időszakában – a funkciójához kapcsolódóan emlegették PAK-FA néven (Перспективный авиационный комплекс фронтовой авиации, Front Légierő Perspektivikus Repülő-komplexum), ami, valljuk be, valóban nem annyira illik egy ultramodern harci géphez. Később hallottuk sűrűn a T-50-es megnevezést: a Szuhoj-iroda korábbi kísérleti prototípusainak is adott ilyen jelölést, például a Monyinóban is kiállított T-4-es stratégiai bombázónak a hatvanas évekből, amely csak tízszer repült, vagy más Szuhoj-típusoknak, a Szu-7 és a Szu-9 egyik ősének – ez volt az ötvenes években repült két kísérleti alapgép –, a T-1-nek, majd a T-3-nak. Szóval a T-50-es is levezethető volt a hagyományok felől.
 

Korábbi elképzelések szerint a gépnek 2013 és 15 között kellett volna hadrendbe állnia, ehhez képest kicsit meglepő volt a fejlesztő cégnek az a nyilatkozata 2015-ben, hogy a gép „tökéletesen teljesítette” minden próbáját. Egyébként a végleges változat szolgálatba kerülése kapcsán az is elég sok találgatásra ad okot, hogy a gépet eddig nyilvánosan – beleértve a néhány hete zajlott idei moszkvai repülőszalont – nem repültették az igazi, vagyis a valójában neki fejlesztett, fejlesztés alatt álló hajtóműveivel, csak azokkal, amelyek korábbi Szuhoj-típusokhoz tartoznak,

Néhány éve egyebek mellett azt az előnyét is hangsúlyozták, hogy a T-50 a kétszáz milliós amerikai F-22-eshez képest egyharmadnyi költséggel legyártható, ugyanakkor a mostani árát példányonként 156 millió dollárban határozzák meg.


És nem véletlen, hogy ebben a „paraméterben” is az amerikai harci gép az irányadó. A Szu-57-esnek jónéhány éve létezik egy másik „beceneve”: „Raptor-gyilkos”. Az orosz értékelés szerint a Szu-57 „minőségében a tőle 20 évvel idősebb amerikai »erődemonstrátor« fölött áll, több szempontból is (sebesség, manőverező képesség, hatótávolság, fegyverrendszer)”. Ami biztosnak tűnő információ: a Szu-57-es az orosz repülőgépipar első igazi alacsony észlelhetőségű típusa, a maximális utazósebessége 2600 kilométer óránként, képes a szupercirkálásra, vagyis hangsebesség feletti tartós repülésre utánégető használata nélkül, a maximális szolgálati csúcsmagasság húsz kilométer. (A Raptor esetében például a csúcsmagasság, mint pontos adat nem jelent meg a nyilvánosság előtt, ez legutóbb akkor volt „éles” téma, amikor kiderült, hogy az egyik gép elvesztését az oxigénrendszer hibája okozta. Akkor átmenetileg korlátozták a gép repülhető magasságát, de hogy eredetileg milyen repülési szintre emelkedhet, arról akkor sem közöltek pontos adatot.)


F22 és a SZU-57

A „Raptor-gyilkosnak” azért sem lesz könnyű dolga, mert az F-22-es sem ugyanaz a gép már, mint ami az első szériában szolgálatba állt, sőt, most indul az újabb továbbfejlesztési periódusa. A Szu-57 kiváló manőverező képességeiről remek felvételeket láthattunk az idei MAKS videói között is, miközben persze az F-22-es is elég komoly ilyen jellegű bemutatókat tartott már, de a lényeg az olyan adatokban rejlik például, mint az igazi „stealth-képességet” jelző radar-keresztmetszet, a gép saját radarjának, aktív és passzív felderítő rendszereinek minősége,  a digitális repülésvezérlés, vagyis rengeteg minden, ami a látványos bemutatókon nem derül ki egyik gépről sem.
Hogy valójában a gépek „bőre alatt” mi rejlik, az leginkább harci körülmények között válna valóságosan lemérhetővé, de remélhetőleg ilyen éles összehasonlításra nem kerül sor.

 
Forrás: iho

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china