.

Elbűvölő, halottaiból feltámadó falu SpanyolországbanNem csak napfény és tenger létezik az Ibériai-félszigeten


Több évtizeddel  ezelőtt a külföldi turisták Spanyolországot főként a napsütés és a homokos strndok miatt keresték fel. Az idő műlásával azonban felkerültek a látnivalók listájára az autentikus vidéki falvak, amelyek a mai napig őrzik a az évszázados falusi építészet emlékeit.

Az egyik megtekintésre ajánlott hegyi falu az Aragóniai Pireneusokban található Lanuza 


Lanuza, Sallent de Gállego községhez tartozik, Alto Gállegóban, Huesca megyében
A Tena-völgy szívében található ez a település, amelynek környezete a svájci tájakra emlékeztet. Története azért is különös, mert a múlt században meghozták a falu halálos ítéletét. Egy hatalmas víztározót terveztek a hegyek közé a Gállego folyón, ami teljesen elárasztotta volna Lanuzát. A házakat kisajátították, 1978-ban az utolsó a lakók is elkölzöztek  Szerncsére az Ebro Hidrográfiai Szövetség számításaiba némi hiba csúszott, és a városka jelentős része nem került víz alá.


Lanuza  Foto: Aragón turizmuo

A 90-es évektől a város, mintegy főnix madár, feltámadt halottaiból.. A volt tulajdonosok visszaszerezték szárazon maradt házaikat, felújították és beköltöztek megújult otthonaikba. Első évben 200 lakos tért vissza  régi lakóhelyére. 

 

Lanuza neve a latinizált kelta landa vagy lana kifejezésből származik , ami "domboldalt" jelent,
Ez arra utal, hogy már időszámításunk előtt,  kelták által lakott terület lehetett ez a környék.
Első feljegyzés a településrör 1488-ból származik, amikor már 20 ház állt a területen. A kornyék lakói,  vízben gazdag, és állattartásra, alkalmas füves domboldalakon évszázadokon keresztül élték hagyományos  vidéki életüket. A megtermelt növényi termékekkel, és az állattartásból származó (tartósított, füstölt, feldolgozott) húsokkal kereskedtek. 

Enek a nyugodt vidéki életnek az 1970-es éveke tervezett hatalmas víztározó  tervei vetettek véget.
1978-ra a kornyék teljesen elnéptelenedett, A valaha élettel teli faluban átvette az uralmat a természet és megjelentek az elhagyott épületek közt guberáló emberek.  .

 

Mára az ujjáéledt Lanunza turista paradicsommá vált

Amit nem lepett el a víz.  Kép: forrása Vicente Villamón

Sokan jönnek akik nem csak a kőböl és palából épült falakra kíváncsiak, hanem akik a környék egyéb lehetőségeit is ki szeretnék használni.


A Gallego folyó kiválóan alkalmas vizi túrákra.    Kép: Turizmo de Aragón

Nyaranta van egy jelentős művészeti fesztivál, amelynek eseményei a víz fölé építet színpadon zajlanak. Bár ez a fesztivál 2020-ban a Covid-19 járvány miatt elmaradt, a szervezők reménykednek, hogy az idén meg lehet tartani.

Egyedi hangulatú fesztivál    Kép: Turizmo de Aragón

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china