.

El TorcalA természet csodái: El Torcal

El Torcal

Egyedülálló szikla képzõdmény Andaluziában, sõt Európában sem találni párját.
 
Valamikor, úgy 150 millió évvel ezelõtt, ezen a területen még tenger hullámzott.
Ez a tenger vizi folyosóként kötötte össze a mai Földközi tenger õsét az Atlanti óceánnal. Teltek múltak az évek, az évmilliók, és a tengerfenékre egyre több és több üledék rakódott. Az alsó rétegek cementálódtak, megkövesedtek, miközben folyamatosan rakódott rájuk az elhalt tengeri élõvilág (halak, növények, csigák) újabb rétege.
Aztán 20 millió évvel ezelõtt, a földkéreg mozgása következtében ez a terület kiemelkedett, hatalmas sziklaplatót alkotva.
A természet azóta sem pihen, az errózió megkezdte munkáját. A keményebb kõzet  közül az esõk kimosták a kevésbé megkövesedett  részeket, ezáltal igen különleges formák keletkeztek. Kialakult a mai fantasztikus táj.

Kora délutáni órákban érkeztünk, a felsõ parkoló már megtelt. Úgy  látszik erre  a park üzemeltetõi számítottak, mert két kis busz hordta az alsó parkolóban rekedt autósokat a hegytetõre.

A hegytetõn futurisztikus látvány fogadott.
 
Természet alkotta napozó ágy
 
A háttérben pedig a sziklatömbök, mint óriások építõ játékának díjnyertes mûvei, néma egykedvûséggel szemlélik az õket csodáló embereket.
 
Hány milló év termése ez a rétegzõdés...... tûnõdöm. Aztán rájövök.  Százharminc millió  év üledéke magaslik elõttem.  Emberi észnek már-már felfoghatatlan idõmennyiség.
 
A repedezett  sziklafalak közt idõnként  kis fennsíkok bukkannak elõ.
 
A fennskot különbözõ formájú sziklatömbök keretezik. Az egyik, mintha egy óriási talapzaton ülõ, messzeségbe tekintõ fenséges szobor lenne, kinek palástját hátra fújta a szél.
 
A másik oldalon keskeny hasadék a fennsík kijárata.
 
Ami átvezet a következõ fennsíkra, ahol a szélsõ szikla, mint egy lovagvár õrtornya felügyeli az átjáróhoz vezetõ utat.
 
Amikor másik oldalra nézek, szabadjára engedett képzeletem már keresi, milyen értelmet tudok belemagyarázni a holt kövekbe. Ebben a sziklában Keops fáraó piramisát õrzõ szfinxet vélem felfedezni.
Bármerre nézek, fantasztikus a táj. Jól látszanak a rétegzõdések és felettük a nagyobb szikla tömbök. Az eldõlt és letört darabok jelzik, egyszer minden elindul az enyészet útján. Melankólikus hangulatba keveredek. elgondolkodom az élet múlandóságán. Elöbb-utóbb rám is az sors vár, mint ezekre a kövekre. Elporladok. Csend van. Nincs más hang, csak a madarak csiripelése.
 
Az anyagi világ múlandóságán merengve megyek tovább. Nem kell sokat mennem,  a következő szikla látványa visszatérít a jelenbe. Kihasználom, hogy a busz indulásáig még van néhány perc. Búcsuzóul  még készítek néhány képet a hihetetlen formákról, a természet lenyûgözõ alkotókézségérõl.
 
A sokat fotózott lapos kövek. Én sem hagyhattam ki.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china