.

Ejött a reggel, vége az amerikai álomnak
Csúcson túl az USA gazdasága

 

Még szárnyal a tőzsde az USA-ban, még viszi a lendület, de a gzdasági mutatók már nem támasztják alá ezt a szárnyalást.

 


A szabadság szobor, az amerikai álom egyik jelképe New Yorkban

Az amerikai társadalom szegényedik. A kimutatások szerint 50 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, és nagyjából 90 millióan keresnek munkát, ami azt jelenti, hogy a munkaképes lakosságnak közel a fele munkanélküli. Északon, az USA ipari motorjának számító régióban a valós munkanélküliség eléri a 25%-ot, A háztartások átlagos jövedelme - reálértékben -  az 1989-es szinten van.

A társadalom elszegényedését jól tükrözik a kiskereskedelmi értékesítések statisztikái. A Wal-Mart, a Target, Costco, Sears, Macy, Kohls, és JC Penney üzleteien júniusban 0,5%-al esett vissza a forgalom az előző hónaphoz képest. A gyárak raktárai tele vannak eladatlan készletekkel. Az autók értékesítése a különféle kedvező hitelek ellenére is döcög és ez a döcögő értékesítés is szépíti a statisztikákat. Az átlagos amerikaiak a fejük búbjáig el vannak adósodva, vásárlásaikat visszafogják. A kiskereskedelmi értékesítések 2,7%-al csökkentek az előző évhez viszonyítva.

Az utóbbi évek vásárlóerejének alakulását jellemzi, hogy az áruházak 2007-es 17,6 milliárd forgalma mára 22%-al, 13,6 milliárd dollárra csökkent.
A tőzsde meg szárnyal. A részvények árfolyamára jellemző a túlértkelés. Csak egy példa: Macy áruházlánc bevétele és nyeresége folyamatosan csökkent, tavaly 49%-al kevesebb nyereséget realizált mit kilenc évvel ezelőtt, részvényeinek értéke mégis 36 dollárról 62 dollárra emelkedett.
A tőzsde emelkedése 1929-ben, a gazdasági válság előtt 29 hónapig tartott, 2008-ban 55 hónap előzte meg a zuhanást.Most a tőzsde 70 hónapja az emelkedik. A mostani hosszú bika piacot alátámasztó folyamatok kifújtak, a szárnyalásból  bármelyik pillanatban zuhanás lehet.
Az ipar termelése stagnál a nyersanyag árak kereslet híján a mélyben vannak.  Az olaj ára a 80-as évek árszíntjére esett, a fémek iránt is megcsappant a kereslet, Kína gazdasága befékezett, ami az amerikai külkereskedelmi mérleget is negatív irányba befolyásolja.

A társadalmi feszültségek nőnek az USA-ban. Mivel a jólét csökkenését, az elszegényedést leginkább az afroamerikaiak érzik, egyre több helyen jelentkeznek faji alapú problámák amit a rendőrség színesbőrüekkel szembeni aránytalan és durva fellépése tovább mélyít.

A fősodratú média "hurrá optimizmusa" még háttérbe szorítja a problémákat, de a mindennapok tapasztalatai egyre több embert ébrsztenek fel az eléjük vetített álomvilágból. 

Jó reggelt Amerika!

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china