.

Egyre valószínűbb a kilencedik bolygó léteÚjabb bizonyítékot találtak a kilencedik bolygó létezésére

 

Spanyol szakértők szerint a Naprendszer legtávolabbi ismert égitestjei arról árulkodnak, hogy egy eddig fel nem fedezett bolygó fekszik a rendszer peremén.

A kutatók szerint az érintett objektum a feltételezett kilencedik bolygó. 2016 januárjában a Kaliforniai Műszaki Egyetem csillagászai felfedezték, hogy a Neptunuszon túli objektumok szokatlan pályájának hátterében egy eddig ismeretlen égitest állhat. Azóta újabb és újabb bizonyítékok kerülnek elő, melyek alátámasztják a bolygó létezésének elméletét.

Igaz, egy másik, a Neptunuszon túli objektumokat megfigyelő kutatócsapat később mérési hibákat fedezett fel saját adatai közt.

Éppen ezért a szakértők arra jutottak, érdemes alaposan ellenőrizni a távoli égitestek mozgásán alapuló bizonyítékokat.

A Madridi Egyetem kutatói a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters folyóiratban bemutatott vizsgálatukban a legújabb technikákat használták, hogy elemezzék az extrém Neptunuszon túli objektumokat.

Ezek az égitestek legalább 150-szer messzebb vannak a Naptól, mint a Föld, és nem keresztezik a Neptunusz pályáját. A csapatnak sikerült elvégeznie az eddigi legpontosabb méréseket, így tudták meghatározni az objektumok csomóit.

Az égitestek csomói azt a két pontot jelölik, ahol az érintett objektum pályája metszi a vonatkozási síkot – jelen esetben a Naprendszer síkját. A csomók pontos helyét nehéz meghatározni, ugyanis sokban függnek az objektum pályájának nagyságától és formájától.

A madridi kutatók 28 extrém Neptunuszon túli objektumot és 24 kisebb égitestet, úgynevezett kentaur típusú objektumot figyeltek meg – ezen égitestek pályája a Jupiteré és a Neptunuszé közé esik. A szakértők vizsgálatuk végén arra jutottak, hogy az elemzett objektumok csomói mind a Naptól bizonyos távolságon belülre estek.

A tanulmány társszerzője, Carlos de la Fuente Marcos szerint ha feltételezzük, hogy a vizsgált objektumok a Jupitert kísérő üstökösökre hasonlítanak, akkor az eredmények arra utalnak, hogy az objektumoktól 300-400 Föld-Nap távolságra egy bolygó fekszik, amely hat rájuk.

“Úgy hisszük, hogy amit itt látunk, az nem tulajdonítható mérési torzításnak”

– tette hozzá a kutató.

A csapat a kilencedik bolygó létezését felvető eredeti tanulmányt támasztja alá. A korábbi kutatás alapján a rejtélyes égitest a Föld tömegénél 10-szer nagyobb lehet, és a Naptól 600-700 átlagos Föld-Nap távolságra helyezkedhet el.

A madridi szakértők célja az, hogy a jövőben új bizonyítékokat találjanak egy Mars-nagyságú, jóval közelebb – a Naptól megközelítőleg 50 Föld-Nap távolságra – fekvő égitest jelenlétére.

forrás: 24.hu, IFL Science

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china