.

Egymás mellett éltek a külünböző fajú ősemberekNem az őse, hanem a közeli rokona volt a mai embernek a Homo antecessor


Egy nemrégiben elvégzett fehérjeanalízis eredményei alapján valószínűsíthető, hogy a kannibalizmusra is hajlamos Homo antecessort rokoni szálak fűzték a neandervölgyi emberhez és a Homo sapienshez is.


Homo antecessor. Kép forrása: Fuenpanoramio.com


A Spanyolország északi részén található Atapuerca-hegységben kutató archeológusok 1994-ben megkövült ősember maradványokra bukkantak. A leletek tüzetes vizsgálata során kiderült, hogy a csontokat felvágták, feltörték, feltehetően azért, hogy a bennük lévő csontvelőhöz hozzáférjenek. A csontok „gazdái” feltehetőleg kannibalizmus áldozataivá váltak.

A 800 ezer éves maradványok legnagyobb része, amely legalább hat alany csontvázának részeiből tevődött össze, egy a kutatók számára addig ismeretlen hominida alfajról árulkodott. A csontok formái alapján a szakértők némi hasonlóságot fedeztek fel a rejtélyes hominida és a Homo sapiens, illetve annak közeli rokonai, a neandervölgyi és a gyenyiszovai embere között.


A fellelt csonttöredékek egy része.  Kép forrása: Múlt-kor
 

Az ismeretlen hominidát a kutatók a latin „predecessor” (előd) szóból képezve Homo antecessornak, azaz ősnek nevezték el. Mivel a 800 ezer éves ősembermaradványok a legrégebbiek, amelyet Európában találtak, a szakemberek úgy gondolkodtak, hogy a Homo antecessor esetleg közös őse lehetett a neandervölgyi, a gyenyiszovai és a modern embernek is.

A Homo antecessor DNS-ének legutóbbi vizsgálata során azonban úgy tűnik, hogy a feltételezés nem állja meg a helyét.

 

Az erről szóló tanulmányt április 1-jén tették közre a Nature tudományos folyóiratban. A kutatók a 800 ezer éves Homo antecessor fogzománcában lévő fehérjék szekvenálása révén (amely a valaha vizsgált legrégebbi emberi genetikai anyag), a fehérjéket felhasználva fejtették meg a felépítésüket meghatározó genetikai kód egy részét.

A megkapott kódot összevetették más emberelődök fogzománcának tanulmányozása során nyert genetikai információkkal, amelyek eltérést mutattak.

A kutatás során megállapítást nyert, hogy az emberi evolúciómodell tekintetében, a Homo sapienstől, a neandervölgyi és a gyenyiszovai embertől eltérően a Homo antecessor a törzsfa egy másik ágán helyezkedik el. A kutatást végző csapat szerint a Homo antecessort nem a fenn említett fajok legutolsó közös őseként, hanem annak egy „testvérfajaként” kell meghatározni.

„Boldog vagyok, hogy a fehérjevizsgálatoknak köszönhetően kiderült, hogy a Homo antecessor valószínűleg közeli rokoni kapcsolatban volt a Homo sapiens, a neandervölgyiek, és a gyeniszovai ember közös ősével” – nyilatkozta José María Bermúdez de Castro, a tanulmány társszerzője, az Atapuerca ásatások helyettes vezetője.


Forrás: Mult-kor
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china