.

Egy új fejlesztésű napernyő feltölti az elektromos kütyüket és hűti a jégkrémetA napernyő újragondolása


Minden idők egyik legismertebb strandkellékéről a legtöbben bizonyára egy színes (vagy inkább csíkos?) vászonra asszociálnak, ami alá jól esik behúzódni a tűző nap elől.

A jövőben azonban még ez is megváltozhat egy új futurisztikus modellnek köszönhetően, melynek ernyője - origamiszerű - szolárpanelekből áll, ami nyitott állapotban begyűjti a napenergiát. A keletkező energiával aztán feltölt okostelefont és e-bookot, vízpárát permetez, de akár egy fagyispultot is hidegen tart, ha a helyzet úgy kívánja.

Olaszország vezető fagylalt- és jégkrémgyártó cége, a Sammontana képviselői és Italo Rota olasz építész nem is olyan rég közös ötletelésbe kezdtek: elképzelték, mi lenne, ha a basic napernyők nem pusztán árnyékot adnának, de mondjuk hűtésre is alkalmasak lennének? A brainstorming folyamatába hamarosan a Carlo Ratti Associati (CRA) nevű cég is becsatlakozott, az eredmény pedig egy teljesen újragondolt, ám alighanem minden eddiginél hasznosabb vízparti kellék lett, méghozzá temérdek új funkcióval:

Az újdonságról beszámoló Yanko Design szerint az ember azt hinné, hogy megint egy találmány, melynek megvásárlása bizonyára a tehetősek kiváltsága lesz, ám az innováció valójában az ötletgazda fagylaltgyártó vállalat környezetvédelmi projektjének része. Az okosnapernyő ugyanis a cég tevékenységéből adódó környezeti hatások csökkentésére irányuló kezdeményezés része, amelyet az ENSZ fenntartható fejlődési és fejlesztési céljai között megfogalmazott elvek ihlettek.

Carlo Ratti, a CRA alapítója, a Massachusettsi Műszaki Egyetem professzora és a napernyő feltalálója szerint jogos a kérdés, hogy vajon felhasználható-e a nyári napsütés ereje ahhoz, hogy fenntarthatóbbá tegyük a nyaralást. Majd rögtön meg is válaszolta azt: 

„Alapkoncepciónk az, hogy a Nap által termelt villamos energia használható legyen az ernyő alatti tér hűtésére, ha pedig moduláris rendszerbe kapcsoljuk a napernyőket, akkor bármely tengerparti üdülőhelyet képesek tiszta energiával ellátni”.

A napernyő rúdja két és fél méter magas, míg a strandernyő 3,2 méteres átmérőjűre nyitható: kialakítása látványában és működésében egyaránt hasonlít a NASA által a marsjáró szondáknál is használt ernyőszerű napelemekhez. A szolár panelek mintegy legyezőszerűen simulnak egymásra, az általuk megtermelt villamos energia pedig fűtésre és hűtésre egyformán használható. Vagyis az eszköz egyrészt árnyékot ad a forróságban, másrészt az alá gurított kisméretű hűtőpultot és a vízpárát permetező ventillátort is ellátja energiával. Sibilla Bagnoli, a Sammontana kommunikációs vezetője hozzátette, mára az olasz tengerparti strandok ikonikus elemeivé váltak a cég fagylaltárusító pultjai, és évek óta kísérleteznek azzal, hogy tevékenységük során hogyan, milyen fejlesztésekkel tudnák leginkább kímélni a környezetet.

A napernyő prototípusát június tizenkettedike és augusztus nyolcadika között állítják ki a milánói Biblioteca Degli Alberi Parkban, ahol egy bárki által ingyenesen hozzáférhető pihenőhelyet alakítanak ki nyugágyakkal, tizenegy napernyővel és az általuk működtetett jégkrémes pulttal. A fenntartható fejlődést segítő találmányokat felsorakoztató tárlat lényege, hogy bemutassa, milyen hatalmas innovációs lehetőségeket rejtenek az egészen hétköznapi tárgyaink.

(Fotó: Yanko Design)

Forrás:  rakéta.hu

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol