.

Egy új fejlesztésű napernyő feltölti az elektromos kütyüket és hűti a jégkrémetA napernyő újragondolása


Minden idők egyik legismertebb strandkellékéről a legtöbben bizonyára egy színes (vagy inkább csíkos?) vászonra asszociálnak, ami alá jól esik behúzódni a tűző nap elől.

A jövőben azonban még ez is megváltozhat egy új futurisztikus modellnek köszönhetően, melynek ernyője - origamiszerű - szolárpanelekből áll, ami nyitott állapotban begyűjti a napenergiát. A keletkező energiával aztán feltölt okostelefont és e-bookot, vízpárát permetez, de akár egy fagyispultot is hidegen tart, ha a helyzet úgy kívánja.

Olaszország vezető fagylalt- és jégkrémgyártó cége, a Sammontana képviselői és Italo Rota olasz építész nem is olyan rég közös ötletelésbe kezdtek: elképzelték, mi lenne, ha a basic napernyők nem pusztán árnyékot adnának, de mondjuk hűtésre is alkalmasak lennének? A brainstorming folyamatába hamarosan a Carlo Ratti Associati (CRA) nevű cég is becsatlakozott, az eredmény pedig egy teljesen újragondolt, ám alighanem minden eddiginél hasznosabb vízparti kellék lett, méghozzá temérdek új funkcióval:

Az újdonságról beszámoló Yanko Design szerint az ember azt hinné, hogy megint egy találmány, melynek megvásárlása bizonyára a tehetősek kiváltsága lesz, ám az innováció valójában az ötletgazda fagylaltgyártó vállalat környezetvédelmi projektjének része. Az okosnapernyő ugyanis a cég tevékenységéből adódó környezeti hatások csökkentésére irányuló kezdeményezés része, amelyet az ENSZ fenntartható fejlődési és fejlesztési céljai között megfogalmazott elvek ihlettek.

Carlo Ratti, a CRA alapítója, a Massachusettsi Műszaki Egyetem professzora és a napernyő feltalálója szerint jogos a kérdés, hogy vajon felhasználható-e a nyári napsütés ereje ahhoz, hogy fenntarthatóbbá tegyük a nyaralást. Majd rögtön meg is válaszolta azt: 

„Alapkoncepciónk az, hogy a Nap által termelt villamos energia használható legyen az ernyő alatti tér hűtésére, ha pedig moduláris rendszerbe kapcsoljuk a napernyőket, akkor bármely tengerparti üdülőhelyet képesek tiszta energiával ellátni”.

A napernyő rúdja két és fél méter magas, míg a strandernyő 3,2 méteres átmérőjűre nyitható: kialakítása látványában és működésében egyaránt hasonlít a NASA által a marsjáró szondáknál is használt ernyőszerű napelemekhez. A szolár panelek mintegy legyezőszerűen simulnak egymásra, az általuk megtermelt villamos energia pedig fűtésre és hűtésre egyformán használható. Vagyis az eszköz egyrészt árnyékot ad a forróságban, másrészt az alá gurított kisméretű hűtőpultot és a vízpárát permetező ventillátort is ellátja energiával. Sibilla Bagnoli, a Sammontana kommunikációs vezetője hozzátette, mára az olasz tengerparti strandok ikonikus elemeivé váltak a cég fagylaltárusító pultjai, és évek óta kísérleteznek azzal, hogy tevékenységük során hogyan, milyen fejlesztésekkel tudnák leginkább kímélni a környezetet.

A napernyő prototípusát június tizenkettedike és augusztus nyolcadika között állítják ki a milánói Biblioteca Degli Alberi Parkban, ahol egy bárki által ingyenesen hozzáférhető pihenőhelyet alakítanak ki nyugágyakkal, tizenegy napernyővel és az általuk működtetett jégkrémes pulttal. A fenntartható fejlődést segítő találmányokat felsorakoztató tárlat lényege, hogy bemutassa, milyen hatalmas innovációs lehetőségeket rejtenek az egészen hétköznapi tárgyaink.

(Fotó: Yanko Design)

Forrás:  rakéta.hu

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china