.

Egy spanyolországi barlangban 17 ezer éves paleolit lakóhelyet találtakRégészek egy csoportja egy közel 17 ezer éves, paleolit kori lakóhelyet fedezett fel az észak-spanyolországi Ribamontán al Monténál található La Garma-barlangkomplexumban – számol be a Heritage Daily. Az üregrendszer a La Garma-hegy déli oldalán húzódik, és régóta tudott, hogy ősi emberek tevékenykedtek itt. Az évek során többek között őskori sziklarajzokat is feltártak itt.


Image Credit : University of Cantabria

A Pablo Arias és Roberto Ontañón, a Kantábriai Egyetem munkatársai által vezetett projekt nemrégiben jelentette be, hogy a barlangrendszerben egy kissebb paleolit kori otthont fedeztek fel. A kutatók szerint a struktúra a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt paleolit kori lakóhelye.

Az otthon egy ovális tér, amelyet kőtömbök és cseppkövek sora határol. Ezek a barlang falához illesztett, botokból és bőrökből álló rögzített szerkezetet támasztottak alá. A tér teljes területe körülbelül 5 méter átmérőjű, amelynek középpontjában egy tábortűz állt.

A régészek a magdaléni kultúra vadászaihoz és gyűjtögetőihez kapcsolódó különféle tevékenységek nyomait is megtalálták, köztük a kő-, csont- és agancseszköz-készítés, valamint a szőrme megmunkálásának bizonyítékait. Összesen több mint 4614 tárgyat dokumentáltak, például szarvas-, ló- és bölénycsontokat, 600 kovakődarabot, tűket, egy szigonyt és tengeri puhatestűek kagylóhéjait, valamint számos medált.

A kutatók emellett számos díszített csontot is megtaláltak, köztük egy figyelemreméltó, átszúrt őstulokcsontot, amelybe magát az állatot és egy emberi arcot véstek. Ez a lelet egyedülálló a korabeli Európában.

A helyszín jelentőségére való tekintettel a csapat innovatív, nem invazív technikákat alkalmazott a maradványok tanulmányozása során. Ezek közé tartozik talaj tomográfiai vizsgálata, a 3D kartográfia, az üledékek és a tárgyak molekuláris és genetikai elemzése, illetve a tömegspektrometria és a hiperspektrális képalkotás.

Forrás: https://www.heritagedaily.com/2023/12/16800-year-old-palaeolithic-dwelling-found-in-la-garma-cave

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol