.

Egy ókori Córdobai város amire már csak romok emlékeztetnekAtegua, 1000 éve volt egy Córdobai város, amely ma már örök álmot alszik

 

A Cordobától mintegy 20 kilométerre található helyre ma már csak néhány romos falmaradvány emlékeztet, pedig  meghatározó volt az ókori Róma történetében.
A város a Caesar és Pompeius fiai, Gnaeus és Sextus közötti polgárháborúban játszott szerepet


Még mindig sok felfedezni való van ezen a helyszínen,

A nagy értékű, de a nyilvánosság elől elzárt régészeti lelőhely 271-es tartományi főút mellett található

Ategua neve nagybetűkkel szerepel a Római Birodalom történetében, Ategua jelentős város volt, ahol Cézar katonái meg tudtak pihenni a csaták után. A rómaiak belháborúja Cézár győzelmével ért véget I.e. 46-ban.
A város Córdoba és Granada közti út mellett feküdt, ahonnan ellenőrizni lehetett a két város közti forgalmat. A római korban ciszternák biztosították a házak vízellátását.
A mór időkben a város ugyan kisebb mértékben, de folyamatosan fejlődött.  A 12. században, a keresztények előretörését a római alapokra épített falakkal kívánták megakadályozni. 
A város szerves része lett az új Almohád hatalom katonai struktúrájának. Innen tudtak ellenőrzést gyakorolni Al-Andalus fő kereskedelmi útvonalai felett.
A terület kasztíliai meghódítása után, az 1340-es években az Almohad-kapukat egy nyolcszögletű toronnyal és bástyával erősítették meg, amelyek a Córdoba és Granada közötti forgalmat voltak hivatottak ellenőrizni .

Ategua évszázadokon át Córdoba tartomány egyik jelentős települése volt, egészen a 14. századig, amikor a mórok elűzése után a terület elnéptelenedett. 

A környéket 1982 - ben nemzeti műemlékké, 2004 - ben pedig Régészeti övezetté és  kulturális jelentőségű helyszínné nyilvánították  
 


Forrás: https://www-turismodecordoba-org.translate.goog/ategua?_x_tr_sl=es&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol