.

Egy másik világ TorremolinosonTorremolinos Costa del Sol kedvelt üdülőhelye. Nyüzsögnek a parton az fürdőzők, a tengerparti homokon élvezik a nap sugarait, estéiket pedig a számtalan szórakozóhely egyikén töltik, és nem is sejtik, a központtól 10 percre egy másik világ várja a nyugalomra vágyókat.

 

 
10 éve került az önkörmányzat tulajdonába az a bővízű forrással rendelkező terület, ahol a víz ereje évszázadok óta malmot hajtott. Az első molnár 1488-ban telepedett meg és nem csak gabona, örléssel, hanem olajbogyó sajtolásával is foglalkozott.

Az eltel fél évezredben többször változott tulajdonosa, de még száz évvel ezelőtt is vizimalom működött itt. Miután a város tulajdonába került ez a terület, felújították a régi malom épületét, éa egy kis múzeumot rendeztek be a régi örlő teremben.
 
Valamikor ebben a teremben őrülték a gabonát.


Az őrlést végző malomkövek és a meghajtását bemutató maket

A malomkövek forgatását vízszintes síkban elhelyezett malomkerék biztosíotta. A bővízű forrás lehetővé tette egysze két vízikerék meghajtását, így az épületben egyszere kétféle lisztet is őrölhettek. A vízet a ház mögötti dombról a házon keresztül vezették és a vízszintes elhelyezésű kerék fügöleges tengelyánek felső végáhez erősítették a malomköveket.
 
Az elfolyó vízet régen zöldségeskertek, gyümölcsösök öntözésére használták, de ma már a forrásból a város is sok vizet kap, csak annyi folyik keresztűl a malom épületén, amennyi a működés illusztrálásához kell.
A forrás fölé házat építettek. Ajtaján belépve meglepően mély helyiség felső szintjére jutunk, ahonnan lenézve a mélyben  két kőböl épített kapun bukkan elő a hegyből a víz.
A forrást rejtő ház bejárata és a forrás
 
A ház kürül nyugalmat árasztó botanikus kertet alakítottak ki. Meghagyták a hatalmasra nőtt régi fákat, újakat telepítettek, sétányokat pihenőkket építettek és a sétautak mellett csobogó víz ad egyéni hangulatot a kertnek
 

Tovább menve elérjük a négy évszak jelképeként felállított antik szobrokat, melyek barátságosan integetnek az arra járóknak. Az összképet a háttérben spriccelő szökőkút emeli emlékezetes látvánnyá. A park kiemelt részét képezi a japánkert, ahol a jellegzetes növényeken kívül, kis tóra épített faházban lehet meditálni, és élvezni a kert hangulatát.
 


Aki elvetődik Torremolinosra és elege van az állandó rohaásból, itt megtalálja a nyugalom szigetétA mesés kert ezer arca

 

P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol