.

Egy másik világ maradványaiKétméteres dinoszaurusz-combcsontra bukkantak Franciaországban


A Föld 4,5 milliárd (4 567 000 000) éves történelméből a tudomány csak igen kis részt ismer. Ez idő alatt az élővilág számtalan formája alakult ki, aminek csupán töredékét ismerjük. A többi csupán hipotézis.
Elképzelhető, hogy a milliárd évek alatt több értelmes civilizáció is létezett, de ezek nyomait eltüntették a millió évek alatt végbement földtörténeti változások.
Azonban van a Föld életkorához viszonyítva van egy közeli időszak, ami elég sok maradványt hagyott hátra. Ez a dinoszauruszok kora, amely nagyjából 230 millió éve kezdődött és 65 millió éve végződött. Ezalatt a 165 millió év alatt a maitól teljesen eltérő élővilág alakult ki, majd tűnt el a Föld felszínéről.
 
 

A franciaországi Cognac városa elsősorban a nevét adó italról ismert, ám a paleontológia világában valami másról is híressé vált. A délnyugati város közelében fekszik a világ egyik leggazdagabb dinoszaurusz fossziláinak lelőhelye.

A paleontológusok 2010 óta már több mint 7500 kövületet találtak, amelyek több mint 50 különféle fajhoz tartoznak, beleértve a valaha a szárazföldön járt legnagyobb állatokat. Ezúttal egy óriási sauropoda combcsontra bukkantak, amit kitűnő állapotban őrizték meg az évmilliók.

A paleontológusok egész nyáron dolgoznak a délnyugat franciaországi helyszínen, és nemrég egy különleges csontra találtak, amelyet a vastag agyagréteg rejtett. A részletes vizsgálat és elemzések kiderítették, hogy az úgynevezett Angeac-Charente lelőhelyen feltárt két méter hosszú combcsont egykor egy sauropodához tartozhatott.

Ezek a hüllőmedencéjű dinoszauruszok a késő jura korban, mintegy 140 millió évvel ezelőtt éltek.

A sauropodák az egyes fajaik által elért hatalmas méreteikről is nevezetesek, ugyanis ebben a csoportban találhatók a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok.

Négy lábon járó, hosszú nyakú növényevők voltak, amelyek hatalmas testéhez kis fej és hosszú farok tartozott. Vastag lábaik öt lábujjban végződtek, amelyek közül csak három végződött karommal.

“Különösen lenyűgözött minket, hogy a combcsontot ilyen jó állapotban őrizték meg az évmilliók”

– mondta Ronan Allain, a párizsi Nemzeti Történeti Múzeum paleontológusa a Reutersnek. – Így a lelet nem csak a mérete miatt, hanem ezért is óriási felfedezés.

Az évmilliókkal ezelőtt élt sauropodák nagy valószínűséggel legalább 40-50 tonna súlyt nyomtak.
 

<iframe width="640" height="361" src="https://www.youtube.com/embed/iFwUfoBFBtQ" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


A puszta mérete lenyűgözte a kutatókat

Az egyelőre nem tiszta, hogy a most felbukkant fosszília milyen sauropodához tartozhatott. A problémát a további laboratóriumi elemzések segítenek tisztázni. A lelet azonban kétségtelenül látványos: nem csak a puszta mérete, hanem a kiválóan megőrzött állapota miatt is.

Az összes fosszília rendkívül törékeny és általában összetörik, ám az ilyen nagy méretűek különösen érzékenyek– magyarázta Allain. – Láthatjuk az izmos, inak és a hegek illeszkedési helyét, ami igen ritka az olyan, hatalmas darabok esetében, amelyek hajlamosak széttöredezni.

A combcsont kiválóan megőrzött állapota a különleges környezetnek köszönhető:Angeac-Charente ma már szőlőskert, de egykor itt mocsár állt, amely kiváló környezetet kínál a fosszíliáknak. A most felfedezett sauropoda combcsontja mintegy 2,2 méter hosszú és 500 kilogrammot nyom.

Ilyenkor elgondolkodik az ember.
A dinoszauruszok 165 millió évig uralták a Földet, és az emberiség vajon létezik még 100 millió év múlva?

Forrás

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol