.

Egy magyar, aki zarándokoknak akar egy spanyol várat felújítaniA 44 éves Otott Attila gondolt egy nagyot és feladva gyakorlatilag mindent egy spanyolországi faluba költözött, ahol a helyi várromból akar valami egészen nagyszerűt varázsolni.Attila boldogtalan volt. Még 2005-ben végezte el az egyetemet, aztán hajónt, majd egy brüsszeli hotelben dolgozott, de közben taxis is volt. Viszont meglehetősen unta a (szerinte túlzottan) kiszámítható életet, nem találta a helyét. 

Őt évvel ezelőtt úgy döntött, sok más emberhez hasonlóan ő is a Camino de Santiago legyaloglása alatt próbálja meg újragondolni életét és új célokat kitűzni
Az El Camino alatt ért el a leóni Vega de Valcarce nevű faluba. A településen mindössze 621 ember él, viszont itt található a Sarracín kastély (inkább vár), pontosabban annak a romjai.


Az épület alapjait még a X. században rakták le, aztán a XIV. században építették rá a várat, amiből mára nem sok maradt
Amikor Attila meglátta, úgy érezte, megtalálta a célját, ami nem más, mint a vár helyrehozatala, hogy az aztán menedékként és spirituális központként szolgáljon a hozzá hasonló zarándokoknak. 

"A falusiak összeismertettek Fidel Ramón Pérez építésszel, aki a faluban született, és ugyanúgy odavan a várért, mint ahogy én. A Fidellel való találkozás úgy történt, hogy telefonon nagy nehezen elértem a polgármesteri hivatalt, ahol megdöbbenésemre közölték, hogy már van itt valaki, aki a vár megszállottja” – mesélte
„Egy tolmáccsal való rövid beszélgetés után és egy levélváltást követően azonnal repülőjegyet vettem. Anélkül, hogy egyetlen szót is tudtunk volna mondani a másik nyelvén, rögtön éreztük, hogy testvérek lettünk Fidellel és ez az erős kapocs ma is megvan. Több nyelvből összekombinált mondatokkal, mutogatással tökéletesen értjük egymást”


Persze a dolog nem ment olyan könnyen, mint azt esetleg képzelhetjük, hiszen csak tavaly szánta rá magát, hogy végleg feladjon mindent, eladja a budapesti lakását és minden erejét és idejét a zarándokúttól 800 méterre fekvő vár felújításának szentelje.

„A várakból általában múzeumok lesznek, az én célom az, hogy életre keltsem” – nyilatkozta az El País című lapnak Attila. Célja az, hogy az erődítményt ne csak belülről, de kívülről is átformálja.

A vár egyik oldalán kis ökofalut építene, kőből és fából készült házakkal, melyek megújuló energiából (napelemekből, szél- és vízturbinákból) nyernék az áramot. 

Ha már a házaknál tartunk, nem csak a házak esetében használna hagyományos, természetes anyagokat, azokat a klasszikus foglalkozások még a környéken élő művelőivel építené meg: kovácsokkal, ácsokkal – de olyanokat is vár, akik nem a arrafelé élnek, de szívesen segítenének.

Mindez persze nem kevés pénz, visszafogott becslések szerint is több millió euró, így aztán Attila létrehozott egy nonprofit szervezetet, hogy megpróbálja összeszedni a szükséges összeget elsősorban különböző szervezetek és persze a zarándokok támogatására számítva.

„Egyszer éppen nagyon el voltam keseredve, és úgy láttam, hiába ígérgették sokan, mégsem segítenek. Pár nap elteltével jött egy e-mail, amelyben arról értesített egy jótevő, hogy ezer eurót küld a célra. Hálálkodó levelemre pár nap múlva tízezer eurót küldött. Az illető merő véletlenségből magyar, de kilétét nem szeretné nyilvánosságra hozni”


A helyi polgármester is üdvözli a kezdeményezést, elsősorban azért, mert azt reméli, hogy az minél több embert vonz majd a folyamatosan csökkenő lélekszámú településre. 

„Aki elhatározza, hogy végigjárja az El Caminot, arra nagyon nagy hatással van az út, én is tele voltam energiával, ezért is sikerült belevágnom ebbe az egészbe. A vár energiát ad, és hozzánk csak az a zarándok fog feljönni, aki igazán komolyan gondolja, aki a nap végén fáradtan még belead egy kis energiát, és felmászik a meredek lejtőn” – mondta Attila. 

A helyzetet bonyolítja némileg, hogy a vár 1949 óta műemléki védelem alatt áll, tehát mindent engedélyeztetni kell a megfelelő hivatallal. Ugyanakkor a vár restaurációját vezető régész, Miguel Ángel López Marcos szerint minden kezdeményezés támogatandó, ami új életet lehelhet az építménybe. 

„Tiszteletben kell tartani az eredeti építészeti megoldásokat. A vár lábánál lehetne legjobban kialakítani a tervezett falut, én újraalkotnám a középkori települést, ami mára elveszett, mert az gazdagítaná az örökséget és jobban érthetővé tenné az egészet” – hangsúlyozta Miguel Ángel López Marcos.

A szakember szerint egyébként elég komoly gondok vannak az építménnyel, decemberben például a falak megerősítésén dolgoztak, ám a Castilla y León-i örökségvédelmi hivatal által adott 50 ezer euró nem volt elég arra, ami a legfontosabb lett volna: a süllyedő ciszterna újraépítésére. 

A várat igazán a templomosok kezdték anno megerősíteni, és Attila vállalkozása is erre épül (olyannyira, hogy a templomos zászló kint van a várfalon). Egykoron a templomosok feladata volt a zarándokút felügyelete, a zarándokok védelme. A vár 500 évig működött, ezen idő alatt több átalakításon is átesett. 

Több száz év után most jöhet a következő, egy elszánt magyar segítségével.


 


 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china