.

Egy házból álló város AlaszkábanWhittier az alaszkai város, ami lényegében egy 14 emeletes házból áll: 

 

Ebben a 272 lakosú  városban az emberek, néhány kivétellel, mind ebben a tömbházban laknak.  Az épületben van az önkormányzat, a rendőrség, a postahivatal, a szupermarket, az uszoda és 150 lakás.  Az iskola az utca túloldalán van, aminek a 2019/2020-as tanévben 48 diákja volt.  Téli hidegben az utca alatti alagútban lehet átmenni a suliba.
A várost szárazföldön megközelíteni egy 1943-ban épült,azóta többször felújított alagúton lehet. Ennek az alagútnak az az érdekessége, hogy autók és vonatok is közlekedhetnek benne.

 

A város különlegessége a kikötő. Ennek vize a leghidegebb időszakban sem fagy be, rengeteg kis hajó van kikötőben.

 
A rendkívül kedvező adottságok miatt ezek a hatalmas tengerjáró hajók is ki tudnak kötni és az utasok megnézhetik  ezt a hegyek közt megbúvó egy házból álló várost.

A város története

A második világháború alatt az Egyesült Államok hadserege katonai létesítményt épített kikötővel, vasúttal a Whittier-gleccser közelében, a témaszpontot Camp Sullivannak nevezte el . 1943-ban elkészült  kikötő lett az Egyesült Államok katonái számára Alaszka bejárata.
A táborban egyre többen éltek, a tisztek magukkal hozták családjukat is. 1953-ban megépült a mára már üresen álló Buckner épület, amelyet az ott lakók "fedél alatti" városnak neveztek.
 
 
 Buckner Building 

A hidegháború idején ez az épületet kicsinek bizonyult és megépítették az 1957-ben átadott 14 emeletes Hodge Buldings tömbházat, amit ma Begich Towers-nek hívnak.


Begich Towers
 
Whittier több "leg"-el is büszkélkedhet. A Buckner és a Begich Towers az 1950-es években Alaszka legnagyobb épületei voltak. 
Ez a hely Alaszka és az Egyesült Államok legcsapadékosabb városa ahol télen a minusz 20 fok sem ritkaság.
A város teljes területe 51 km2, aminek 36%-a víz.  Anchorage-tól, Alaszka nagyvárosától 93 kilométerre van. A kikötőt 1960-ig kizárólag a hadsereg használta, majd megnyílt a polgári felhasználás számára.Anton Anderson alagút bejárata télen

Whittier-t nyáron kisrepülővel is meg lehet közelíteni, mivel létezik egy 451 méter hosszú kavicsos felületű kifutópálya. Télen ezt a kifutót nem tartják karban.


A reptér

 

1970 után népszerű turista célpont lett ez a vad hegyek közt lévő, de mégis tengerparton fekvő különös város, ami egész évben vonzza a turistákat.


Télen


Nyáron

Különös lehet az élet ebben az egy házból álló, mégis népszerű városban élni.

 


 


   

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol