.

Egy gomba a világ legnagyobb élőlényeA világ legnagyobb élőlénye akkora, mint kétezer futballpálya

 
A kelet-oregoni Malheur Nemzeti Park erdős részein szabad szemmel nem is látható, hogy egy itt élő gombafaj egyetlen gigászi példányának gyökerei csaknem 9 négyzetkilométeren át hálózzák be az egész erdőt. A farontó gombák közé tartozó mézgombák (Armillaria solidipes) közül ez a legnagyobb, amit az emberiség ismer – és egyben a Föld valaha élt legnagyobb méretű élőlénye is.
 
A gombafaj telepe a Malheur Nemzeti Parkban
Fotó: U.S. Forest Service
 

Talán meghökkentő, de az egész erdőt behálózó mézgomba egy mikroszkopikus méretű spórából nőtt ekkorára. Hogy hogyan csinálta? Úgy, hogy volt rá nagyjából 2400 éve. Az erdőirtásokat sikerrel elkerülte, mivel első pillantásra nem is látszik, hogy egy komplett erdőrész egy gombafaj fogságában él. A felületes szemlélő  csak a halott fák sorait látja, a növénypusztulás mögött meghúzódó okokat nem.

Az óriásgomba szélessége 5,6 kilométer, nagyjából egy méter mélyen süpped a talajba. A teljes alapterülete majdnem akkora, mint 2000 futballpályáé. A tömegét nem lehet megbecsülni, mivel nincsenek ehhez használható tudományos eszközeink.

Valószínű, hogy nincs ennél nagyobb élőlény a bolygón. A korábbi rekorder is egy mézgombatelep volt, de a Washington állambeli, a Mount Adams-hegységhez közel fekvő kolónia alapterülete alig több hat négyzetkilométernél. Riválisként szóba jöhetne Pando is. A Utah állambeli Fishlake Nemzeti Parkban található erdő, bár különálló fákból áll, valójában egy nyolcvanezer éve fejlődő homogén biomassza, ahol minden fa ugyanannak a központi organizmusnak a része. A Pando innen nézve igazi természeti csoda, de a legnagyobbak ligájába nem kerülhetne be, mivel az alapterülete csak 43 hektár, azaz alig fél négyzetkilométer.

index

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol