.

Egy gazdagon díszített, 12. századi közfürdőt rejtettek a dél-spanyolországi Sevilla egyik népszerű tapasbárjának falai.A sevillai székesegyház mellett 1923 óta működő Cervecería Giralda tulajdonosai tavaly nyáron határozták el, hogy belevágnak az étterem régóta tervezett felújításába, ami némi meglepetéssel szolgált.

A bár falai mór időszakban épült közfürdőt rejtettek.


A régi fürdő menyezetét ilyen motívumok díszítették Kép forrása: PACO PUENTES /El Pais
 

Noha egy helyi legenda és egy 1281-ből származó történelmi dokumentum szerint a bár helyén egykor egy hammán - a török és arab térségben elterjedt közfürdő - állt, az emberek többsége úgy vélte, hogy a Giralda múltidéző külsejének az az oka, hogy Vicente Traver építész neomudéjar - a mór és iszlám építészet jegyeit felelevenítő - stílusban álmodta meg a bárt és a felette lévő hotelt az 1920-as évek elején.
 


Antonio Castro, a tapas bár egyik tulajdonosa szerint a fürdő felfedezését annak köszönhetik, hogy egy régészt, Álvaro Jiménezt is bevontak a felújítási munkálatokba. Az archeológus ismerte ugyan a helyi szóbeszédet a régi fürdőről, de nem hitt benne.

A gipszvakolat alatt rejtőző középkori hammán FORRÁS: EFE

Tavaly nyáron aztán a mennyezet gipszvakolatának bontása közben egy nyolcágú csillag alakú tetőablakot fedeztek fel, amiből azonnal tudták, hogy mire bukkantak. A további munkálatokkal felszínre kerültek a geometriai formákkal és nyolcágú csillagokkal díszített falak és a különböző formájú tetőablakok.

A 12. századi fürdő a mór időszak emlékét őrzi, amikor az Almohádok uralkodtak Andaluziában, az Ibériai-félsziget déli részén Noha a mészvakolat egy részét még el kell távolítani, a munkálatoknak hála a hammám új életre kelt és a Giralda hamarosan megnyitja a kapuit.


Cerveceria Giralga bár a munkálatok közben.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol