.

Egy elfeledett vasútállomás a Pireneusokban: CanfrancCanfranc állomásának különös története

 

Az 1190 méter magasan fekvő Canfranc  egy község Spanyolország északkeleti részén, a pireneusi Aragón-völgyben, amely két részből áll, az eredeti faluból és Canfranc Estación-ból .Ez a település Canfranc Vasútállomás megépítésével alakult ki.

 

Az állomás állapota napjainkban

A történet az1900-as évek elejére nyúlik vissza, amikor Európában a vasút egyre nagyobb szerepet játszott. Spanyolország ebben az időben Európa szegény országai közé tartozott. Az ország vezetői úgy gondolták a gazdasági fellendülést nagyban elősegíti, ha spanyol vasúthálózatot összekötik a franciával, ezáltal a nyugat-európai vasúthálózattal.

Ehhez egy olyan helyet kerestek ami Franciaországot Spanyolországtól elválasztó Pireneus hegységben 
lehetővé teszi a vasútnonal megépítését

Hamar rájöttek, erre legalkalmasabb az évszázadok óta használt Samport út, amelyen a kereskedők és a zarándokok járnak.

Az út Canfrank falun vezetett keresztül. A falu  keskeny völgyében 1924-ben kezdték meg és 1928-ban fejeztékbe az állomás építését, ami akkor Európa harmadik legnagyobb állomásépülete volt.
 
 

A főbejárat
 
 
A spnyol és fancia vasút külünböző nyomtávú, ezért az utazást itt meg kellett szakítan.  Az épületben végzett vámvizsgálat után a spanyol nyomtávnak megfelelő vonattal lehetett folytatni az utat.

Ez forgalom az 1940-es években érte el csócspontját. Ekkor az itt dolgozó francia alkalmazottak gyerekeinek még iskolát is létesítettek.
A háború után ugyan csökkent a forgalom, de a vasútvonal 1970-iig múködött. Francia területen 1970 májusában kisiklott egy tehervonat ami tönkretett egy kulcsfontosságú hídat, de azt már nem javították meg.


A vonatok ezen a 8 kilométer hosszú alagút után futottak be Canfranc állomásra

Egy évtizede különböző tervek láttak napvilágot az állomásépület hasznodítására. A vasútvonal rekonstrukciójával egyidőben az állomást szállodává kívánják alakítani, Ez fellendítené a környező területek turizmusát. 
 

A közeli Ordesa Nemzeti Park
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol