.

Egy atlantai iskola nem ténynek, hanem elméletnek nevezte Darwin evolúciós tanátAz amerikai Atlantában másodfokon dúl a jogi csata arról, hogy a Darwin evolúciós tanát (is) bemutató biológiakönyvre indokolt volt-e felragasztani a figyelmeztető jelzést, hogy ez csak egy elmélet, amelyet kritikusan kell megközelíteni.

 

A történet 2002-re nyúlik vissza, amikor az erősen vallásos Cobb megye iskolájában a szülők tiltakozásait csillapítandó, az iskola a következő figyelmeztetést ragasztotta az inkriminált biológiakönyvre: „Ez a tankönyv az evolúcióról szóló anyagokat tartalmaz. Az evolúció egy, az élővilág eredetéről szóló elmélet, nem pedig tény. Ezért a tananyag nyitott megközelítést, alapos tanulmányozást és kritikai szemléletet igényel.”

Még abban az évben az ACLU amerikai polgárjogi szervezet perre vitte a dolgot, és az elsőfokú bíróság 44 oldalas ítéletében igazat adott a szervezetnek, amely szerint a figyelmeztetés vallási meggyőződést közvetít, tehát el kell távolítani.

Ed Carnes fellebviteli bíró viszont úgy döntött, hogy nem kellett volna eltávolítani a figyelmeztetést a tankönyvről, hiszen az evolúció „nem eléggé bizonyított elmélet”.

Charles Darwin 1859-ben megjelent „A fajok eredete” című könyvét kezdetektől fogva rengeteg támadás érte, annak ellenére is, hogy az elméletet a tizenkilencedik század végére a tudományos világ gyakorlatilag fenntartás nélkül elfogadta.

Forrés:  infostart.hu

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol