.

Égből hulló erdők
Jack Walters volt RAF (Royal Air Force) pilóta többször vett részt gyalogsági aknák levegőből történő telepítésében. Ennek módszere: a levegőből ledobott aknák befúródnak a földbe és ha rálépnek, felrobbantják a az arra járókat.

Jack kreatív és természetbarát beállítottságával arra gondolt, talán hasznosabban is lehetne alkalmazni ezt a technikát. Mi volna, ha bombák helyett megfelelően előkészített palánták hullanának az égből.

Kitalált egy módszert, melynek kifejlesztését nem tudta finanszírozni. Hoszú idő után talált vevőt újítására.  Ötletét kidolgozva, modern technikával igen komoly erdősítési programokat hajtottak végre. Hawaii nagy erdőtüzei után ezzel a módszerrel állították helyre a vegetácíót, telepítették újra a leégett erdőségeket.

A nagy ötlet: Fa bomba.

A palántákat megfelelő tápanyagú földdel töltött, biológialag lebomló falú mini konténerbe zárják, amelynek hegyes vége beszúródik a földbe. A konténerben lévő földben a palánta gyökere megerősődik, az időközben lebomló konténer falán áthatolva a természetes talajban növekszik tovább. A másik fajta növényibomba úgy működik mint a "keljfeljancsi". A súlypontja alul van, ezért bármelyik oldalával ér földet, egyenesbe áll.
A módszer egyik nagy előnye a költségtakarékos erdő telepítés, amit nehezen megközelíthető helyeken is el lehet végezni. Ilyenek a meredek hegyoldalak, teherautókkal elérhetetlen fennsíkok, leégett erdőségek és még számtalan terület.
A másik előnye a hatékonyság. Mig a hagymányos, kézzel végzett erdőtelepítésnél napi 3000 fa palánta elültetése kiváló eredménynek számít, addig Jack Walters módszerével 900.000., nem tévedés, kilencszázezer fa palántát lehet egy nap alatt a földbe helyezni.

A térkép jelzi az eddigi telepítések helyeit

Ezt az eredményt a fa palántákat tartalmazó, mini konténerek szőnyegbombázás szerű leszórásával tudják elérni, amit a C130-as katonai szállítógépek igénybevételével végeznek.
Az eddigi tapasztalatok igen kedvezőek. A legtöbb palánta a földetérés után fejlődésnek indul. Az első telepítések úgy tíz éve kezdődtek és az ültetvények azóta is szépen fejlődnek.

A módszer hatalmas lehetőségeket biztosít a kivágott, letarolt erdőségek újratalapítésre és sztyeppés, de fásításra alkalmas területek beültetésére, a Föld vegetációjának rehabilitására.

Források:
http://www.taringa.net/posts/noticias/16527165/Nuevo-plan-para-Bombardear-toda-Africa.html
http://kaprazatostermeszet.hu/fatelepites-a-levegobol-harcaszati-eszkozokkel/

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol