.

Eddig ismeretlen maja barlangfestményeket találtakSosem látott maja barlangfestményeket találtak a Yucatán-félszigeten

Maja barlangfestményeket találtak a mexikói Yucatán-félszigeten. A régészek egy 15 méter hosszú és öt méter magas sziklán bukkantak rá a leletekre a félsziget keleti részén húzódó dzsungel egyik barlangjában, ahol egy víznyelőt is találtak. A festmények többek között madarakat, emlősöket, keresztet, geometriai figurákat, és harcosokat ábrázolnak.

Szakemberek szerint a most talált leletek nem csak a Yucatán-félsziget egyedüli barlangfestményei, de az eddigi legfontosabb ilyen alkotások, mivel meglepően sok motívumot jelenítenek meg.


<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/cjEUG-A5yhA" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

A mexikói ökológiai, tudományos és kulturális intézet kutatója azt nyilatkozta: a felfedezés új információkkal szolgál a korai maja szokásokról. Azt egyelőre még nem tudják, pontosan mit jelentenek, vagy mire utalnak a festmények, és arról sincs információ, hogy mikor készülhettek. A leletek pontos helyét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, mivel félnek attól, hogy megrongálják a festményeket.

A maják történelmét három fő részre bontják.

A rajzok stílusa arra enged következtetni, hogy a keletkezésük a preklasszikus korban történt. Az utána következő időszakban már sokkal kifinomultabb alkotások készültek.
A már legyengült és a szétesés felé tartó maja birodalomnak a spanyol hódítás vetett váget 1550 körül. A korábbi időszakok irásos emlékeit a hitbuzgó spanyol konkvisztádorok megsemmísítették, ezért nagyon sok fehér folt van a maja történelemben.

A késői korok stílusában készült faragvány
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol